Nijerya Devlet Başkanı protestoculara diyalog çağrısında bulundu
Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu, ülkedeki kitlesel hükümet karşıtı protestoların organizatörlerine ve katılımcılarına protestoları durdurmaları ve yetkililerle diyaloğa girmeleri çağrısında bulundu.
Tinubu, ulusa hitaben yaptığı konuşmada, "Sevgili Nijeryalılar, özellikle de siz gençler, sizi çok iyi anlıyorum." dedi ve şöyle devam etti:
"Protestoları körükleyen acıyı ve hayal kırıklığını anlıyorum ve hükümetin kararlı olduğuna dair sizi temin etmek istiyorum. Ancak şiddetin ülkemizi parçalamasına izin vermemeliyiz, tüm Nijeryalıların onurlu ve refah içinde yaşayabileceği parlak bir gelecek inşa etmek için birlikte çalışmalıyız. Ekonomiyi istikrara kavuşturmak ve tüm Nijeryalıların değişimi daha iyi hissetmelerini sağlamak için şimdiden çok şey yapıldı."
Ülkedeki kitlesel hükümet karşıtı protestoların organizatörlerine ve katılımcılarına protestoları durdurmaları ve yetkililerle diyaloğa girmeleri çağrısında bulunan Tinibu, ayrıca yetkililerin demokratik yönetim normlarına uymaya, vatandaşların anayasal haklarına saygı göstermeye ve kişi ve mülkiyet dokunulmazlığını sağlamaya hazır olduklarını da kaydetti.
Nijerya'da 1 Ağustos'tan bu yana, yaşam standartlarındaki düşüşe ve açlık tehdidine karşı "Kötü yönetime son verin" sloganı altında binlerce insanın günlük kitlesel protestoları gerçekleşti.
Aynı zamanda gösteriler sıklıkla polise saldırılara ve mağazalara yönelik vandallığa neden oldu. Muhalefet, polisi göstericilere karşı askeri silah kullanmakla suçluyor ve sosyal ağlarda yaklaşık 40 sivilin öldürüldüğüne dair doğrulanmamış bilgiler dolaşıyor.
Nijerya medyasından muhabirler, hem kolluk kuvvetleri hem de göstericiler tarafından sık sık saldırıya uğradıklarını belirtiyor. Polis, silah kullanıldığı yönündeki suçlamaları reddederken ayaklanmalara katıldıkları için yalnızca bin kadar kişinin gözaltına alındığını söyledi.
Mayıs 2023'te seçilen Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu, yakıt sübvansiyonlarının kaldırılması da dahil olmak üzere, fiyatlarda keskin bir artışa ve ulusal para birimi nairanın değerinde düşüşe yol açan bir ekonomik reform programı başlattı.
Benzin fiyatı üç katına çıktı, gıda fiyatları ise ortalama yüzde 40 oranında arttı. Sendikalar iki kez protesto düzenledi ancak asgari ücreti yalnızca ayda 50 dolara çıkarmayı başardılar. Bütün bunlar insanları, özellikle de nüfusun üçte ikisini oluşturan 20 yaş altı gençleri sokağa çıkardı. Protestolar Nijerya'nın 36 eyaletinin çoğuna yayıldı. Bazılarında yetkililer sokağa çıkma yasağı uygulamak zorunda kaldı. (İLKHA)