• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Direnişin liderleri, Hamas komutanları kimlerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜSEYİN GİZLİ

7 Ekim "Aksa Tufanı" operasyonundan itibaren aylardır Gazze'deki direniş devam ediyor. Siyonist işgalci rejimin sivil halka yönelik gerçekleştiridiği saldırılar devam ederken bu şanlı direnişin arkasındaki isimler ise merak ediliyor. 

İşte Hamas'ın merak edilen siyasi ve askeri isimleri:

Şehit İsmail Heniyye

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı olarak bilinen Şehit İsmail Heniyye, 1980’li yıllardan beri Hamas'ın içerisinde aktif olarak yer alıyordu.

1989 yılındaki ilk Filistin ayaklanması sırasında 3 yıl hapis yatan Heniyye, 1992'de, hapisten çıkarılarak sahipsiz topraklara sürüldü. Sürgün sonrası Gazze’ye geri dönen Heniyye, 1997'de Hamas’ın ruhani liderinin ofisinin yönetimine getirildi. 2006 yılında Hamas’ın seçimleri kazanmasının ardından Mahmud Abbas tarafından başbakanlığa getirildi. 

2017'de Hamas’ın siyasi liderliğine getirilen Heniyye, her zaman işgalci rejimin hedefinde olan bir lider oldu. Siyonist rejim tarafından birçok süikast düzenlenen Heniyye, son olarak İran'ın Başkenti Tahran'da, alçak bir saldırı sonucu şehit oldu. 

Halid Meşal

Hamas’ın kurucularından olan Halid Meşal, Siyonist rejim tarafından süikast düzenlenen isimlerden bir diğeri. Hait Meşal'e Netenyahu'nun direkt talimatıyla, 1997 yılında, Ürdün'de yolda yürüdüğü esnada şırınga ile zehir enjekte edildi. 

Ürdün Kralı, İşgalci rejimden enjekte edilen panzehrini isteyerek Halid Meşal'in tedavi olmasını sağladı. Ardından 2012 yılında ilk kez Gazze'yi ziyaret eden Halid Meşal halk tarafından büyük coşkuyla karşılandı. 

Şeyh Ahmed Yasin'nin bir füze saldırısında şehit edilmesinin ardından, Abdülaziz El-Rantisi Meşal'ın halef olarak seçildiğini açıkladı.

Muhammed Deif

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın lideri olan Muhammed Daif,  "Deha" lakabıyla biliniyor. 

Gazze'deki tünellerin inşasında büyük rol oynayan Daif, işgalci rejim tarafından en çok arananlar listesinin başında yer alıyor. 2000'li yıllarda işgalcilere düzenlenen süikastlerle suçlanan Daif, tutuklanarak cezaevine attırıldı. İkinci Filistin ayaklanmasında hapisten kaçmayı başaran Daif, o günden beri izini kaybettirdi.

Hamas liderlerine karşı düzenlenen büyük saldırılardan birinde gözünü kaybeden Daif, 2014’te yapılan bir başka saldırıda ise eşini ve iki çocuğunu kaybetti.

Son olarak 13 Temmuz'da işgal ordusu, Gazze'de "güvenli bölge" ilan ettiği El-Mevasi'de Deif'i hedef alan bir saldırı düzenledi. İşgal ordusu saldırıda Daif'ın şehit olduğunu iddia etti. Ancak Hamas yaptığı açıklamada haberi yalanladı. 

Yahya Sinvar

7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunun ardından işglci rejimin hedefi haline gelen Sinvar, işgalci rejim tarafından 4 kez müebbet cezasına çarptırıldı. Ardından işgalci asker Gilad Şalid'ın esir takasının gerçekleştirildiği 2011 yılında, 1027 Filistinli mahkum arasında yerini aldı. 

Çıktıktan sonra Hamas'taki çalışmalarına geri dönen Sinvar, Hamas'ın İç Güvenlik Servisinden sorumlu komutan olarak görevine devam ediyor.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir