Devrim, diktatörlerin devrilmesi ile başlar
Nobel Barış Ödüllü Yemenli Aktivist Tevekkül Karman , Muş Alparslan Üniversitesinde "Arap Baharı: Sosyolojik olgu mu, politik kurgu mu?" isimli konferans verdi.
MUŞ- Nobel Barış Ödüllü Yemenli Aktivist Tevekkül Karman , Muş Alparslan Üniversitesinde "Arap Baharı: Sosyolojik olgu mu, politik kurgu mu?" isimli konferans verdi. Karman verdiği konferansta; "Devrim, diktatörlerin devrilmesi ile başlar. Bu sadece başlangıçtır, son değil. Bir diktatörün devrilmesi, bir devrimin başarısının başlangıcıdır. İkinci aşama ise diktatörün, zamanında yerleştirdiği devletin içerisinde bulunan örgüt ve kişilerin temizlenmesi aşamasıdır'' dedi.
Muş Alparslan Üniversitesi Rektörlük Sabahattin Zaim Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç yaptı. Bir yıldan beri Tevekkül Karman ile görüştüklerini belirten İnanç , Tevekkül Kaman'ın Yemen'de gerçekleştirilen devrimde aktif rol oynadığını vurguladı.
İnsanların, kendilerinden bir adım önde olan toplumların değişmesi için ciddi bedeller ödemesi gerektiğini belirten Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, Karman'ın çok ciddi bedeller ödeyerek, Yemen devriminde özellikle gençlere ön ayak olduğunu kaydetti. Prof. Dr. İnanç, "Şüphesiz ki gerek coğrafyalardaki, gerek ülkelerdeki, gerekse insan hayatındaki değişimler çok kolay gerçekleşmiyor. Çoğu zaman bunun için bedel ödemek gerekiyor. Eğer bedel ödemezseniz, zaten o değişimin, dönüşümün kıymeti de olmuyor. Eğer bir şey değişecekse, bir şey dönüşecekse muhakkak herkesin başta kendi nefsinde olmak üzere toplum olarak bir bedel ödemesi gerekir. Basit bir ticaretin bile bir bedeli vardır." diye konuştu.
İslam dünyası diye tanımlanan coğrafyada herkesin büyük sıkıntılar içerisinde olduğunu belirten İnanç, İslam ülkelerini idare edenlerin batılıların etkisi altında kaldığını kaydetti. Bu durumun, başta İslam coğrafyası olmak üzere hiçbir toplumun kaderi olmadığını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. İnanç, "İşte bugün bedel ödeyecek, 'ben' olmaktan çıkıp, topluma mal olmak isteyen şahsiyetlere ihtiyaç vardır. Tevekkül bacımız da bunlardan birisidir." ifadelerini kullandı.
Daha sonra konferansa başlayan Tevekkül Karman, sözlerine hem Türkçe hem de Kürtçe selamlama yaparak başladı. Türkiye'de ve Muş'ta olmaktan mutluluk duyduğunu vurgulayan Tevekkül Karman, "Arap Baharı: Sosyolojik Olgu Mu? Politik Kurgu Mu?" konusunu ele alarak, İslam ülkelerinde yaşayanların aynı rüyayı görmek istediklerini söyledi. Aynı rüyadan kastının demokratik, özgür ve insanca yaşanılan ülkeler olduğunu belirten Tevekkül Karman, "Arap baharının yaşandığı ülkelerdeki gençler, adalet, özgürlük ve hürriyetlerini elde etmek için bir karar almışlardır. Fakat bu gençler; genç erkekler ve genç kızlar, rüyalarını gerçekleştirmek için kesinlikle şiddete başvurmuyorlar. Ama değerleri için yollarda, caddelerde öldürülmeyi göze alıyorlar. Bu insanlar çağımızın en sert diktatörlerinden birini Yemen'de indirmeyi başardılar. Tunus, Libya, Mısır ve Yemen'de diktatörleri indirmeyi başardılar." şeklinde konuştu.
Devrimin bir günde veya bir gecede olmayacağını vurgulayan Karman, sürenin haftalar, aylar, hatta senelere varacak kadar uzayabileceğine dikkat çekti. Devrimin devam eden bir süreç olduğunu söyleyen Karman, "Aslında devrim diktatörlerin devrilmesi ile başlar. Bu sadece başlangıçtır, son değil. Bir diktatörün devrilmesi, bir devrimin başarısının başlangıcıdır. Tabii peşinden başka aşamalar da onu izleyecektir. İkinci aşama ise diktatörün, zamanında yerleştirdiği devletin içerisinde bulunan örgüt ve kişilerin temizlenmesi aşamasıdır. Sivil ve askeri idaredeki yolsuzluğun bertaraf edilmesi de bir aşamadır." şeklinde konuştu.
Mısır'da yaşanan olaylardan da bahseden Tevekkül Karman, Mısır'daki darbenin sadece Mursi ve İhvan'a karşı gerçekleşmediğine kaydeden Karman, aslında darbenin aynı zamanda 25 Ocak'ta başlayan gençlik hareketlerine karşı da gerçekleştiğine dikkat çekti . Karman; " Aynı zamanda barışçıl ve insan hak ve hürriyetlerini engellemeye yönelik bir hamle oldu. En önemli şey ise olağanüstü hal icrasının gerçekleşmesidir. Mısır'daki darbe, insanların en temel hakkı olan yaşama hürriyetine dahi engelleme koymaktadır. Rabia ve Nahta Meydanları'nda 3 binden fazla insan öldürüldü. Mısır halkı ve Mısır gençliği bunun karşısında umutsuzluğa kapılmadı!" ifadelerini kullandı.
Mısır'da meydanlarda halk tarafından seslendirilen özgürlük şarkısını okuyan Karman, Rabia işareti yaparak Mısır devrimine destek verdiğini açıkladı.
Konuşmasının sonunda, Batının kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini belirten Tevekkül Karman, yaşanan devrimde sadece Türkiye'nin maddi hiçbir beklenti içerisinde olmadan halkın yanında olduğunu söyledi.
Karman, "Türkiye, maddi zarara uğramasına rağmen diktatörlerin yanında değil de halkın yanında olduğunu göstermiş ve buna göre hareket etmiştir. Ben Türkiye halkına ve iktidarına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
İlgiyle takip edilen konferans, soru-cevap bölümünün ardından, Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç tarafından Tevekkül Kaman'a hediye ve plaket takdimiyle sona erdi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)