• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çukur olaylarında evi yıkılan aile arazisinin üstüne izinsiz yapılan okuldan dolayı mağdur durumda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2016’da Nusaybin ilçesinde yaşanan çukur olayları nedeniyle çıkan çatışmalarda harabeye dönen ilçenin tamamında büyük oranda yapımı bitirilen ve teslim edilmeyen TOKİ konutlarında ve arazi konusunda yaşanan sorunlar, vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor.

25.07.2019 tarihinde Nusaybin ilçesinde yapımı tamamlanan TOKİ konutlarında 10. Etapta bulunan toplamda 534 mesken ve 30 işyeri için kura çekimi yapılmıştı.

Evleri yıkılan aileler arasında bulunan Sezer ailesi, arazisinin üstüne devlet tarafından yapılan okuldan dolayı mağdur olduklarını ifade etti.

Konu hakkında İLKHA’ya konuşan TOKİ mağduru ailelerden Sezer ailesi, kendilerinin de çatışmalar esnasında evlerinin yıkıldığını, çatışma sonrasında söz verildiği halde yapılacak olan TOKİ evlerinde kuraya alınmadığını ve hala kirada oturduklarını belirterek, farklı mahallelerde ikamet eden birçok ailenin mağduriyet çektiğini belirtti.

Zeynel Abidin Mahallesi’nde çatışmalardan önce 200 metrekare arazi üstünde olan evlerinin çatışmada yıkıldığını, yıkılan evin yerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulun yapıldığını belirten Sezer ailesi, yetkili kurumlar tarafından kendilerine yeni bir ev temin edilmesi gerektiğini ancak 8 yıldır hiçbir adımın atılmadığını ve hala kirada oturduklarını beyan etti.

Sezer ailesi, birçok kişiye başvuru ve konut hakkı verilirken bir yandan da yüzlerce mağdur ailenin hala kiralarda ikamet ettiğini kaydetti.

“8 yıldır mağduriyetimiz giderilmedi”

Çatışmalar esnasında yıkılan evlerinin üzerine okul yapılmasıyla 8 yıldır mağdur olduklarını vurgulayan Mehmet Sezer, “2016’da Nusaybin’de oluşan hendek olaylarından dolayı ilçeyi terk etmek zorunda kaldık. Çatışmalar bittikten 6-7 ay süre sonra geldiğimizde birçok evle beraber bizim ev de yıkılmıştı. O günden beri devletimizin büyükleri kimseyi hiçbir vatandaşımız mağdur olmayacak şekilde beyanatlar verdiği için Çevre Şehircilik Müdürlüğüne gidip her türlü evrakı bize imzalattılar. Bir sürü evrak olduğu için neyin ne olduğunu pek fazla okuyamadık. Ancak biz devletimize güvendiğimiz için bizi mağdur etmeyeceği kanaatine vardık. Mağdur olmayacağımıza kanaat getirdiğimiz için Çevre Şehircilik Müdürlüğü'nde bize verilen bütün uzlaşma kâğıtlarını imzaladık. Doğrusu sözü geçen bazı aileler haklarını alırken sözü geçemeyen aileler ise çok mağdur oldular. Kendi ev ve arazimiz olmasına rağmen 8 senedir kirada ve 8 senedir mağduruz. Çatışmalar esnasında yıkılan evimizin üzerine okul yapıldı. Arazimizin tapusu bizde olmasına rağmen bizden izinsiz 200 metrekare olan arazimizin üzerine okul yapılıyor. Bu sorunu Milli Eğitim Bakanlığı’na ilettiğimizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın dâhilinde olduğunu ifade ederek kimse bu sorunu çözmeye yanaşmadı. Bu mahallede bu sorunu, mağduriyeti yaşayan 50-60 ev var. Yapılan okulun tamamı tapusu elimizde olan arazimizdir.” şeklinde konuştu.

Birçok yetkili kuruma başvurduklarını ancak herhangi olumlu bir netice alamadıklarını kaydeden Sezer, “Nusaybin Belediyesi, Nusaybin Kaymakamlığı,  Mardin Belediyesi, Mardin Valiliği, Mardin Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı gibi birçok kuruma hem yazılı hem de sözlü müracaat etmemize rağmen herhangi bir olumlu gelişme alamadık. Birçok kurumu bu sorunun kapsam alanı dışında olduklarını ifade ettiler. Kapsam alanı dışında ise niye benim arsamın üzerinde okul yapılıyor? Yetkililer bu konuda çıkıp hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceklerini beyan ediyorlar ancak hiçbir söz tutulmuyor. Tek ricamız bu mağduriyetin giderilmesidir.” şeklinde aktardı.

“Bizden izinsiz tapulu arsamıza okul yapıldı”

200 metrekare olan arazinin 1995’ten beri kendi adına kayıtlı olduğunu belirten İmran Sezer, “Malum olduğu üzere 2016’da ilçede çukur olayları oluştu. Çatışmalara yakalanmamak için ilçeyi terk etmek zorunda kaldık. Çatışmalar bittikten birkaç ay sonra ilçeye döndüğümüzde her yer harabeye dönmüş bir vaziyetteydi. Harabeye dönüşenler arasında bizim ev de yıkılmıştı. Yıkılan evimizden geriye kalan 200 metrekarelik bir arsamız vardı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bizden izinsiz okul yapıldı. Arsamızın tapusu bizde olmasına rağmen bu sorunu birçok yetkili kurumlara başvurduk ama herhangi bir netice alamadık. Her bir kurum bizi başka bir kuruma yönlendiriyor. Arazimiz 200 metrekare olup Zeynel Abidin Mahallesi’nde olmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“8 yıldır bu mağduriyeti çekiyoruz”

Yetkililere seslenen Sezer, “Yetkili kurumlardan bize gelen cevaplarda kapsam alanı dışında olduğundan herhangi bir işlem yapamadıklarını beyan ettiler. Arsa benim üstüme ait olup 1995’ten beri tapusu mevcuttur. 8 yıldır bu mağduriyeti çekiyoruz. 1 çocuğum var, üniversite okuyor. Hala kiradayız. Zar zor da olsa geçimizi sağlamaya çalışıyoruz. Yetkililerden bu sorunu çözüme kavuşması için çağrıda bulunuyoruz.” şeklinde ifade etti.

Konu ile alakalı Mardin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama ise; Sezer ailesine yıkılan ev hasarının giderilmesi noktasında cüzi bir para verildiğini, üzerine okul inşa edilen arazinin de TOKİ kapsamı dışında olması hasebiyle herhangi bir işlem yapılamayacağını ancak tapunun hazineye verilmesi noktasında güncel fiyat ile zarar edilen arsa karşılığında yeni bir arsa verilebileceği belirtildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir