• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
Van’da yaşanan uçuş sorunu için yürüyüş düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van’da yetersiz uçak sayısı nedeniyle vatandaşların maruz kaldığı seyahat engeli protesto edildi. Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) öncülüğünde düzenlenen yürüyüşle kentin havayolu ulaşımında yaşadığı sorunlara dikkat çekildi.

Yürüyüşe, siyasi parti, oda ve STK temsilcilerinin yanı sıra turizmciler, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Van TSO binası önünde başlayan yürüyüş Kent Meydanı’nda sona erdi. Burada basın açıklaması yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Van kaderine terk edilmemeli ve bir ulaşım aracı olan uçak mağduriyet olmamalıdır” dedi.

Van’da yolcu sayısının her geçen gün arttığını dile getiren Takva, “Ülkenin en doğusunda yer alan ve uzaklık nedeniyle ulaşımda genellikle havayolunun tercih edildiği Van; 1 milyon 120 bini aşkın nüfusuyla en kalabalık 19’uncu kenttir. Hinterlandında bulunan 5 milyon nüfusa hizmet veren şehrimiz, bölgenin çekim merkezidir. Her yıl artan nüfusu ve bölgenin cazibe merkezi olan şehrimizde buna bağlı olarak uçak yolcu sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Kendi vatandaşlarımızın yanı sıra İran ve Irak’tan İlimize gelen vatandaşlar, Ülkemizin batı illerine gitmek için havayolu ulaşımını tercih etmektedir. Türkiye’nin en eski hava meydanlarından bir tanesi olan Ferit Melen Havalimanı ne yazık ki gerekli ilgiyi ve sefer sayılarını görememektedir” ifadelerini kullandı.

“Van kaderiyle baş başa bırakılmıştır”

Van’ın kaderiyle baş başa bırakıldığını belirten Takva, “Tüm potansiyellere ve taleplere rağmen ortalama 10-12 arasında değişen uçak sefer sayıları, ihtiyaca karşı gelmemektedir. Uzun yıllardır devam eden, dile getirilen ve sosyal medyada 'Van Uçamıyor' sloganına dönüşen uçak sorunu henüz çözülmüş değil. Kent dinamiklerinin tamamının yer aldığı ve sorunun çözümü konusunda daha önce Ferit Melen Havalimanı’nda kitlesel basın açıklaması yapılmış olmasına rağmen sonuç alınamamış ve ne yazık ki Van, kaderiyle baş başa bırakılmıştır." diye konuştu.

“İlimizin uçuş sayılarının azaltılmasına anlam verilememektedir”

Takva, soruna kayıtsız kalındığının altını çizerek, “Van’ın kalkınmasının en temel koşullarından bir tanesi olan havayolu ulaşımı konusunda bu kadar girişime rağmen çözüm üretilmemesi hatta Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu’nun Van’da yaptıkları toplantı sonrasında kısa süre içerisinde sorunu çözeceklerine yönelik beyanatları, sorunun çözümüne katkı sunmamıştır. Yeterli yolcu potansiyeline rağmen halen uçuş sayılarının arttırılmaması ve bilet fiyatlarının Türkiye ortalamasının çok üstünde seyretmesi soruna kayıtsız kalındığının en büyük göstergesidir. Ankara ve İstanbul’a yakın mesafelere Türkiye’nin birçok ilinden ihtiyaç fazlası çok sayıda sefer bırakılırken ve uçak sefer sayılarında rekorlar kırılırken, ilimizin uçuş sayılarının azaltılmasına anlam verilememektedir." diye aktardı.

“Van kaderine terk edilmemeli”

Vatandaşların mağdur olduğunu dile getiren Takva, “Turizm şehri olan Van’da acenteler grup yolcularını ya başka havalimanına yönlendirmekte ya da grupları iptal etmek zorunda kalmaktadır. Yaşanan sorun, turizm sezonu olması hasebiyle konaklama sektörü ve diğer organizasyonları da sekteye uğratmaktadır. Ayrıca uçak bileti sorunu yaşayan yolcular, bölgedeki diğer havalimanlarını kullanmak zorunda kalmaktadır. Taziyesi ve hastası nedeniyle Van’a gelmek isteyen ya da diğer şehirlere gitmek isteyen vatandaşlarımız büyük bir mağduriyet ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle; Başta İstanbul ve Ankara uçuşları olmak üzere uçak seferleri konusunda yaşanan sorun ivedilikle çözülmelidir. Çünkü biz uzağız! Bu konuda Türk Hava Yolları ile birlikte diğer özel havayolu şirketlerini ve karar vericileri duyarlı olmaya, sefer sayılarını bir an evvel arttırmaya davet ediyoruz. Van kaderine terk edilmemeli ve bir ulaşım aracı olan uçak mağduriyet olmamalıdır” şeklinde konuştu.

“Van’ın uçak sorununu çözün!”

Takva, uçak sorununun çözüme kavuşması gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı: “Sorunun çözüm mercilerinden biri olan Türk Hava Yolları Yönetiminin ilimize gelerek soruna bizzat şahitlik etmelerine rağmen sorunun çözümüne ilişkin adım atılacağı beyanları açıkça ortadayken, aradan geçen süre zarfında herhangi bir adımın atılmaması, sorun yokmuş gibi yaklaşım sergilemelerini kabul etmiyoruz. Van’ın uçak sefer sayılarının artırılması noktasında kendilerini ciddiyete davet ediyoruz. Başta uçak sefer sayıları sorunu olmak üzere Van’ın tüm sorunlarının çözümünü noktasında başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili kurumları ve tüm yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyoruz. Ayrıca İlimizin sorunlarının Sayın Cumhurbaşkanımıza iletilirken doğru bilgiler ve rakamlar ile iletilmesi ve İlimizin hak ettiği yaklaşımların sergilenmesi gerektiğini buradan ifade ediyoruz. Van’ın uçak sorununu çözün!” (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir