• DOLAR 34.608
  • EURO 36.326
  • ALTIN 2928.728
  • ...
Uzmanlardan üniversite tercihi yapacak adaylara tavsiyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri alınmaya başlandı. YKS tercihleri 25 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

YKS tercihlerinde adaylar, en fazla 24 tercihte bulunabilecek.

Konuyla ilgili Tercih ve Kariyer Danışmanı Dr. Yasin Kuruçay, İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.

"Tercih yapmak geçtiğimiz yıllara göre iki derece daha önemli oldu"

Devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kaldırılmasının iyi olduğunu söyleyen Kuruçay, "Ben bunu destekliyorum. Çünkü Türkiye'de üniversite mezunu işsiz yetiştirmek yerine kaliteli üniversite mezunları ve kaliteli meslek uzmanları yetiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ciddi bir süreçle karşı karşıyayız. Özellikle ikinci öğretim programlarının ortadan kaldırılması, devlet üniversitelerinde ve birtakım bölümlerin kaldırılması, birtakım bölümlerin kontenjanlarının azaltılması birtakım da yeni bölümlerin eklenmesi gibi bir durumla karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu noktada tercih yapmak geçtiğimiz yıllara göre belki iki derece daha önemli oldu. Bu noktada neleri ifade etmek lazım? Birinci olarak artık bir dijital öğrenme çağındayız. Gençlerin birkaç kanaldan olmak kaydıyla sağlıklı verileri dikkate alarak devletin konuları kaynakları başkaca kaynak olabilir ama somut bilimsel verileri kaynakları dikkate alarak iyi bir araştırma yapmaları son derece önemlidir." dedi.

"Kendini geliştirecek insan, şehir içinde şehir dışında da geliştirebilir"

Dr. Yasin Kuruçay

Ailelerin, gençlerle iletişimlerinde, özellikle meslek tercihi, üniversite tercihi konularında 'mutlaka benim dediğim olsun' diye düşünmemesi gerektiğini belirten Kuruçay,  "Gence bir özgürlük ve özerk alan bırakılmalıdır.  Gençlerimiz de annenin, babanın söylediklerini dikkate almalı. Neden dikkate almalı? Anne-babamızdır, bizi yetiştirdiler, bizim iyiliğimizi isterler. Bir bu anlamda bir de bilgi ve hayat tecrübesidir. Bunu da dikkate almakta fayda var. Öğrenciler diyor ki 'şehir dışında okuyacağım mutlaka.' Şimdi bir insanın kendini geliştirmesi tümüyle şehir dışında okumasıyla ilgili bir durum değildir. Piyasada bu tür algılar var. Kendini geliştirecek insan şehir içinde de şehir dışında da geliştirebilir. Türkiye'de yaklaşık yüzde 57-60 oranında öğrenciler şehir dışında okuyor. Eğer gerçekten şehir dışında okuyanlar kendini geliştirseydi biz şu anda aya sefer düzenliyor olurduk. Demek ki kendini geliştirmek daha kişisel bir takım başkaca çabalarla söz konusudur." diye belirtti.

"İstek sırasını yaparken önce bölüm sonra üniversite sonra şehir önerin"       

Genel anlamda gençlere şunları önerdiklerini ifade eden Kuruçay, "Tercih dilimlerini biraz geniş tutacaklar. Başarı sıralarını mutlaka dikkate alsınlar. Çünkü puanlar yıldan yıla değişiyor. Ama biz puanlarda birazcık yükselme yani başarı sıralamalarında birazcık düşme bekliyoruz. Dolayısıyla bunun yansıması şöyle olacak. Puan dilimleri yüzde 20-30 altından başlayarak yüzde 50-60 üstüne kadar çıkacak Örnek olarak söylüyorum bir öğrencinin başarı sırası on bindir. 5-6 binlerden 15-20 binlere kadar bir tercih aralığında önce biz onlara diyoruz ki listeni oluştur. Oluşturduktan sonra puanları kapa tümüyle istek sıran haline getir. Kılavuz da son birkaç yıldır bu şekilde söylüyor. İstek sırasını yaparken de önce bölüm sonra üniversite sonra şehir önerin diyoruz." şeklinde konuştu.

"Listenin sonuna yazdıkları iki üç tercih çok önemlidir"

Kuruçay, "Sırf İstanbul'da okumak için az istediğim ya da istemediğim bir bölümü yazmamalıyım. Önce bölümü önceleyin diyoruz. Sonra üniversite sonra şehri önceleyin diyoruz. Bölüm seçerken iki üç mesleği indirgeyip önce meslek önerilerini bu iki üç mesleğe göre sıralama yapmaları daha sağlıklı diye düşünüyoruz. İki üç tane mesleği belirlesinler. Yukarıdan aşağı doğru başarı sıralarını sıralasınlar. Listenin sonuna yazdıkları iki üç tercih çok önemlidir. Ben bunu özellikle genç arkadaşlarıma ifade etmek istiyorum." dedi.

"Alanında uzman kişilerden destek alırlarsa kendileri için son derece iyi olur"

Gençlerin sektörü bilen uzman kişilerden destek alması gerektiğini söyleyen Kuruçay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genç, tercih yaparken yirmi tercih yapmış. Yirminciyi soruyorum. Örneğin Kütahya işte A bölümü yazmış. Diyorum ki inşallah işte on, beş, üçüncü tercihin olur ama farz edelim ki yirminci tercihin kötü senaryodur. Yirminci tercihin olmadı. Kütahya değil de örneğin işte Bolu, Sivas, kazanacaktın ama yazmadığın için açıkta kaldın. Pişman olur musun? Olurum diyor. O zaman okuyabileceği en düşük puanını yere kadar aşağı inmeleri son derece faydalı olur. Yani son iki üç tercihe çok dikkat etsin gençler. Alanında sektörü bilen, sektörü takip eden, alana hakim, üniversiteleri iyi tanıyan uzman arkadaşlardan da destek alırlarsa kendileri için son derece iyi olur diye düşünüyorum." diye konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir