• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
Avustralya'nın büyük uranyum yatağı milli parka dahil edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Albanese, yaptığı açıklamada, ERA'nın sahanın 10 yıllık kira yenileme başvurusunun reddedildiğini ve 11 Ağustos'ta sona ereceğini, böylece Jabiluka'nın çevresindeki milli parka dahil edilebileceğini söyledi.

"Bu, Jabiluka'da hiçbir zaman madencilik yapılmayacağı anlamına geliyor" diyen Albanese, "Mirrar halkı 60 bin yıldan uzun süredir topraklarını seviyor ve onlara bakıyor. Hükümetimiz, topraklarını sonsuza dek güvende tutmak için onlarla birlikte çalışacak." ifadelerini ekledi.

Albanese, bu bölgenin Avustralyalıların dünyanın en eski kesintisiz kültürüne sahip kıtayı paylaşma ayrıcalığını hatırlattığını söyledi.

Bu alan, dünyanın en eski kaya sanatlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor ve 2017 yılında Queensland Üniversitesi'nden arkeologlar, bölgede 80.000 yıl öncesine ait 10.000'den fazla eser keşfettiler ve bu, Aborjin halkının kıtada yaşadığı bilinen zaman dilimini uzatıyor.

Jabiluka bölgesi dünyanın en büyük uranyum yataklarından birinin bulunduğu yer olmasına rağmen hiçbir zaman işletilmemiş veya çıkarılmamıştır.

Çoğunluğu Rio Tinto'ya ait olan Avustralya Enerji Kaynakları (ERA), arazinin geleneksel yerli sahipleri olan Mirrar halkının itirazlarına rağmen 1991 yılında sahanın maden kiralama hakkını kazanmıştı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir