• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
Adıyaman Valisi Varol: Deprem konutlarının tamamı 2025 yılı içerisinde teslim edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Vali Varol yapımı devam eden deprem konutların ve köylerinin tamamının 2025 yılı içerisinde teslim edileceğini kaydetti.

"Kalıcı deprem konutunun tamamında inşaat çalışmalarına başlanmıştır"

Yapımı devam eden kalıcı deprem konutlarının geldiği aşamayı da değerlendiren Varol, "İlimiz Merkez Örenli bölgesinde inşa edilen ve 159 bloktan oluşan 3 bin 34 adet kalıcı deprem konutlarımızın büyük bir kısmı tamamlanmış geri kalanlarda ise yapım çalışmaları seri bir şekilde devam etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla Örenli bölgesinde anahtar teslimi yapılan dairelerimize hak sahibi vatandaşlarımızı yerleştirdik. Yine İndere bölgesinde inşa edilen ve 848 blok 16 bin 467 daireden oluşan kalıcı deprem konutlarımızın inşa süreci ise seri bir şekilde devam ediyor. İlimiz merkez köylerinde ise 2 bin131 adet köy evi yapılmaktadır. Yapımı tamamlanan ve anahtar teslimi yaptığımız köy evlerimize vatandaşlarımızı yerleştirmeye başladık. İlimiz genelinde yapılmakta olan 42 bin 72 kalıcı deprem konutunun tamamında inşaat çalışmalarına başlanmıştır. İlimizin dört bir tarafından yapımı devam eden konutlarımızı ve köy evlerimizin tamamını inşallah 2025 yılı içerisinde hak sahiplerimize teslim etmiş olacağız." dedi. 

İlçe ve köylerde yapımı devam eden kalıcı deprem konutlarına değinen Varol, "İlçelerimizde toplamda 7 bin 716 kalıcı deprem konutu yapılmaktadır. İlçelerimizin köylerinde ise 6 bin749 adet kırsal konut yapılmaktadır. Bunların büyük bir kısmı tamamlanma aşamasına gelmiştir." ifadelerini kullandı.

"ilimiz hak ettiği yere gelecektir"

Yerinde Dönüşüm Projesine de değinen Varol, "Yine ilimizin hızla ihya ve inşasına yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen Yerine Dönüşüm Projesi kapsamında ilimiz genelinde 24 bin 223 başvuru yapılmış olup, verilen ruhsat sayısı bin 414, ilimiz geneli ruhsat verilen bağımsız bölüm sayısı ise 3 bin 851'dir. İlçelerimizde ve köylerinde de aynı şekilde kalıcı konutlarımız ve köy evlerimizin yapımı devam etmektedir. Vatandaşlarımız şundan emin olsun ki; bu kadim şehri eski ruhuna kavuşturmak ve hak ettiği seviyeye taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda inanıyorum ki, ilimiz hak ettiği yere gelecektir. İlimizin dört bir tarafında devam eden kalıcı konutlarımızın ve işyerlerimizin tamamlanması ile birlikte Adıyaman'ın geleceğinden daha çok umutlu olacağız." şekline konuştu.

Okulların son durumu

Deprem sonrası okulların mevcut durumu, fiziki alt yapısı ile yapımı devam eden yeni eğitim öğretim kurumları hakkında bilgiler veren Varol, "6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde yıkılan ve hasar gören okul sayımız yıkık 16, acil yıkılacak 7 ve ağır hasarlı 56 okulumuz bulunmakta idi. Kısa bir zamanda yapım ve onarım ihaleleri yapılarak öğrencilerimizin bu süre içerisindeki akademik kayıplarını telafi edecek adımlar attık ve okullarımızı eğitime açtık. Deprem öncesi ilimiz genelinde okul sayısı 859 derslik sayısı 6 bin 247 iken, deprem sonrası okul sayısı 832, derslik sayısı 5 bin 564'e düşmüştür. Mevcut durum 848 okul, derslik sayısı 5726; devam eden yatırımlar tamamlandıktan sonra 908 okul 6 bin 863 dersliğimiz olacaktır. Depremden sonra inşaatı biten okul sayısı 8, derslik sayısı 86, 2024 Eylül Ayında bitirilmesi beklenen okul sayısı 26, derslik sayısı 209, inşaatı devam eden okul sayısı 16 derslik sayısı 204, ihale hazırlıkları devam eden okul sayısı 10, derslik sayısı 68 (50 Yataklı Samsat ve 50 yataklı Gölbaşı öğretmen evi belirtilen sayıya dahildir.) Güçlendirmesi devam edip 2024 Eylül ayında yetiştirilmesi beklenen Okul sayısı 8 derslik sayısı 145, güçlendirme onayı beklenen okul sayısı 5, derslik sayısı 95." dedi.

"Deprem öncesi derslik sayımızın yüzde 9 oranında üzerine çıkmış olacağız"

Toplu konut alanlarında yapılan okul ve derslikler hakkında bilgi veren Varol, "Toplu konutlarda yapılacak okul sayısı 15 derslik sayısı 416 (Kahta ilçemizde Toplu konutlarda yapılacak okul, derslik sayısı 2 okul, 48 derslik- Gölbaşı ilçemizde toplu konutlarda yapılacak okul, derslik sayısı 3 okul, 72 derslik, Besni ilçemizde toplu konutlarda yapılacak okul, derslik sayısı 1 okul 24 derslik. Merkez ilçemizde toplu konutlarda yapılacak okul, derslik sayısı 9 okul, 272 derslik. Toplu konutlarda ihalesi yapılan okul sayısı 11 derslik sayısı 296,  Toplu konutlarda ihale hazırlığı devam eden okul sayısı 4, derslik sayısı 120, şu anki gelinen noktada devam eden inşaatlarımız, biten inşaatlarımız ve ihale aşamasındaki okul, kurum inşaatlarımızın derslik sayısına baktığımızda tüm okul, kurum inşaatlarımız tamamlandığında deprem öncesi derslik sayımızın yüzde 9 oranında üzerine çıkmış olacağız." dedi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir