• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...

Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, emeklilerin yaşadığı sorun ve sıkıntılara ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Emeklilerin, son yapılan zamla birlikte en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya çıkarılmasından memnun kalmadığını ifade eden Ekmen, verilen zammın hayal kırıklığı yarattığını belirtti.

Son yıllarda emeklilerin en zor günlerini yaşadığına dikkat çeken Ekmen, milyonlarca emeklinin aç ve yoksuzluk içinde hayatını sürdürmeye çalıştığını dile getirdi.

"Emekliler ülkenin değerli insanlarıdır"

Emeklilerin içinde bulunduğu zorlu hayat koşullarını hak etmediğini vurgulayan Ekmen, "Emekliler bu ülkenin en değerli insanlarıdır. Bu ülkenin ekonomisine katkı sunmuş insanlardır. Vergilerini, primlerini yatırmış ve emekli olduktan sonra huzur ve refah içinde yaşanabilir bir aylığın ödenmesi için emekli olmuşlardır." dedi.

"Emeklilere verilen zamlar lütuf değil"

Emekliliğin önemli bir hak olduğunu söyleyen Ekmen, "Emeklilere verilen bu zamlar lütuf değildir. Türkiye ekonomisi çok kötü bir durumda gidiyor. Hayat pahalılığı, halk aç ve sefalet içinde hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Hele hele emekli, asgari ücretli, köylü, çiftçi bu ekonomik hayattan muzdariptir. Emeklilerle ilgili bir baş belası olan TÜİK var. Bu kurumun açıkladığı enflasyon rakamları çarşı pazardaki hayat pahalılığıyla uyuşmuyor. El insaf, bunlar kul hakkına giriyorlar." diye konuştu.

"Adil bir dağılım olursa ülke ekonomisi hepimize yeter"

Ülke kaynaklarının adil bir şekilde dağıtılması halinde herkesin hakkına kavuşacağına inandıklarını belirten ekmen, şöyle devam etti:

"Çok güzel bir ülkede yaşıyoruz. Eğer adil bir dağılım olursa, bu ülkenin ekonomisi hepimize yetecek kadar vardır. Maalesef adil bir dağılım olmadığı için ülkenin bir kısmı sefalet içinde, bir kısmı da saltanat içinde yaşıyor. Bunu kabullenmek mümkün değil. Defalarca hükümete anlatıyoruz. Emeklilerin ne kadar mağdur olduğunu söylüyoruz fakat bizi anlamaya çalışmıyorlar. Yani şu anda yüzde 25,73'lük bir zam kimi kurtaracak? Bugün Batman gibi bir yerde ev kiraları 15 bin liradan aşağı değil."

"Daha önce emekli aylığı asgari ücretin üstündeydi"

Emekli aylıklarının en az asgari ücretin yüzde 1 veya 2 puan üstünde olması gerektiğini aktaran Ekmen, "2016'da emekli aylık bağlama oranı asgari ücretin 150 lira üstündeydi. 2017'de 140 lira yukarısındaydı. Git gide emekli aylığını düşürmeye başladılar. Daha önce bir emekli, emekli olduğu zaman aldığı maaşın yüzde 90'ı bağlanıyordu. Bu rakam şimdi yüzde 35'lere düşmüş." ifadelerini kullandı.

"Emeklilere sahip çıkın"

Emeklilerin neredeyse her gün yapılan zamlar karşısında geçinmesinin mümkün olmadığını savunan Ekmen, "Biz bir kez daha siyasi parti temsilcilerine, iktidara sesleniyoruz; Lütfen emeklileri üzmeyin. Emeklilere sahip çıkın. Enflasyon son derece yüksek, hayat pahalılığı çekilecek durumda değil. 2000 önceki intibakın yapılması, sağlıkta kesilen katkı payının alınmaması, sosyal haklarımızın hayat şartlarına göre yükseltilmesini istiyoruz." dedi. (İLKHA)