• DOLAR 33.997
  • EURO 37.847
  • ALTIN 2820.797
  • ...
Fas'ta kuraklık tarımın azalmasına ve yangınlara neden oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her yıl orman yangınlarıyla mücadele eden Fas'ta 2023'te 466 civarındaki yangında 6 bin 426 hektarlık ormanlık alan kül olurken, 2022'de çıkan 500 orman yangınında 22 binden hektardan fazla alan tahrip oldu.

Ormanların yanı sıra bu yıl ülkenin güneydoğusunda palmiye ağaçlarının yoğunlukta bulunduğu bazı vahalarda çıkan yangınlar da büyük zarara yol açtı.

Fas Politika Analizi Enstitüsünün raporuna göre, vahalar ülkenin toplam yüz ölçümünün yüzde 15'ini oluşturuyor. Buralarda yaşayan kişi sayısı ise ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 5'ine tekabül eden 2 milyon kişiyi bulduğu tahmin ediliyor.

Raporda, son 20 yılda vahalardaki yeraltı su seviyesinde yıllık 15 ila 20 metreküp oranında bir gerileme olduğu ve hurma üretiminde yüzde 34'lük bir düşüş yaşandığı belirtildi.

Hükümete bağlı Ekonomi, Sosyal ve Çevre Konseyi de yayımladığı raporda, vahalardaki su kaynaklarının aşırı kullanımı konusunda uyardı.

Kuraklık, çölleşme ve aşırı hava olayları nedeniyle tarımın azalması ve palmiye vahalarının ihmal edilmesinin yangınları tetiklediğine dikkati çeken Faslı çevre uzmanları, bu sorunların önüne geçmek için tarım faaliyetlerinin geliştirilerek vahalardan şehre göçün engellenmesini, buralarda nüfus artışının sağlanmasını ve "acil felaket planı" belirlenmesini istiyor.

 

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir