Yangının görgü tanıkları: Yangının sebebi yerel yönetimlerin zaafıdır
Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın, güçlükle söndürüldü. Olayın görgü tanıkları, yangının sebebinin mahalle içindeki fabrikaların defalarca meclis toplantılarında dile getirilmesine rağmen hiçbir önlemin alınmadığını bunun da siyasilerin yerel yönetimlerin bir zaafı olduğunu belirttiler.
Bursa'nın Yıldırım ilçesi Çelebi Mehmet Mahallesinde bulunan bir geri dönüşüm tesisindeki yangın büyüyerek çevredeki 4 fabrikaya sıçradı. Tedbir amacıyla bölgedeki evler boşaltıldı.
Kısa sürede büyüyen yangın, çevredeki kağıt, tekstil, köpük olmak üzere 4 fabrikaya sıçradı.
Yangın uzun uğraşlar sonucundan güçlükle söndürüldü.
Olayın görgü tanıkları, İLKHA muhabirine konuştular.
Görgü tanıkları, mahalle içinde bulunan geri dönüşüm fabrikalarını şikayet etmelerine yerel yönetimler başta olmak üzere hiçbir yetkilinin çözüm bulmadıklarını belirterek, bu nedenle her gün yangınlarla karşı karşıya kaldıklarını belirttiler.
"Bunlara kimse gelip ne dur diyebiliyor, ne önleyebiliyor"
Şaban Aksoy
Olayın görgü tanıklarından olan Şaban Aksoy, "30 yıldır bu mahallede oturuyorum. Bu mahalle iki yıl öncesine kadar tarım arazisi olan ve büyükşehir meclisinde onaylanmış bir yerdi. İki yıl zarfından burası tarım arazisinden çıkarıldı. Burada gördüğünüz işte yangın olan fabrika aşağı yukarı beş tane var bu sırada. Biz bunu 31 Mart seçimlerinden önce iki meclis toplantısında dile getirmemize rağmen oradaki bu kaçakla ilgili o bölüme bakan kişi 'bunları fotoğraflayıp bize gönderin ve biz gereğini yapacağız' demelerine rağmen şu anda yanan bizim evin arkasındaki fabrika on beş gün önce tamamlanmış olduğu haldedir. Bugün gördüğünüz gibi evlerin arka tarafları hepsinin cam, çerçeve patlamış ve erimiş vaziyette. Çok şükür can kaybımız olmadı. Ama bu tamamen siyasilerin belediyelerin, işte ama büyükşehir ama yerel yönetimlerin bunların bir zaafıdır. Bunlara kimse gelip ne dur diyebiliyor, ne önleyebiliyor. Olayın iç yüzü bu. Yangın sabah saat dokuz buçuk civarında çıktı. Ortadaki fabrikadan başladı. Yayıla yayıla işte gördüğünüz gibi mahalle komple şu anda ateş altındadır." dedi.
"Fabrika ve hurdacıları, mahallenin içinden çıkartılmasını istiyoruz"
Ramazan Güzelsöz
Saat 9.30 civarında yangının geri dönüşüm fabrikasında başladığını söyleyen olayın görgü tanıklarından Ramazan Güzelsöz, "Bu geri dönüşüm fabrikasında başladıktan sonra biz itfaiyeyi aradık. Bu arada biraz gecikme de oldu itfaiyenin gelişinden. Tekstil fabrikası onun bitişiğinde vardı, ona da sıçradı. Tekstil ve geri dönüşüm yerleri, bütün hepsi daha önce ilçe belediye başkanına, büyükşehir belediye başkanlığına müracaatta bulunulmuştu. Bunlar işte buraya müsait değil. Burada mahalle vardır. Bu mahalle tehlike altına girecek. Herhangi bir yangın bir patlama durumunda risk altındadır. Ama bunu göz önünde bulundurmadılar. Bunu kaale almadılar. Ondan dolayı bugün bu yangın çıkmış durumda. Yetkililere sesleniyoruz. Bu fabrikaları ve hurdacıları, bu mahallenin içinden çıkartılmasını istiyoruz. Bir an önce buna müdahale edilmesini istiyoruz. Gerekli işlemlerin yapılması için müdahale edilmesini istiyoruz." diye belirtti.
"Yetkililere çağrımız kurtarsınlar bizi bu fabrikalardan"
Yönetimlerin suçunun yoksul mahallede fabrika yaptırması olduğunu belirten Necati adlı mahalle sakini, "Çocuklarımızın oynamaya bir karış yeri yok. Ama fabrikatör parayı basıyor. Adam arsasını da evini de yaptırıyor. Buradaki insanları insan yerine koymuyorlar. Bütün evlerimizi gidin bakın. Bütün mahalleye bakın hepsi zarar gördü. Sabaha kadar sesten yatılmıyor. Daha ne diyeyim ki yani? Hurdacılar sitesini getirdiler buraya akşamları oturamıyoruz. Sürekli yakıyorlar. Kablo da yakıyorlar. Her pisliği yakıyorlar. Yangın da çıkıyor. Yetkililere çağrımız kurtarsınlar bizi bu fabrikalardan. Bu rezillikten kurtarsınlar bizi. Bütün insanlarımızın talebidir. Çocuğumuza bir karış park yeri yapmadılar. Ama fabrikalara gelince peşkeş çektiler. Biz de bu vatanın evladıyız. Devlet nerede? Gelsin yanımızda dursun." diye konuştu. (İLKHA)