• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...

Batman'da 100 dünüm arazi üzerinde ekilen ve neredeyse Türkiye'nin en büyük mor reyhan tarlasında hasada devam eden çiftçiler, 200'den fazla aromatik değeri olan, baharat ve şerbetiyle birçok hastalığa şifa olan mor reyhanın hasadına devam ettiklerini söyledi.

Mayıs ayında ektikleri mor reyhanı tarladan kestikten sonra çuvallara koyup evlerine götürerek gölgede kuruttuklarını belirten çiftçiler, kuruttukları mor reyhanları tekrar çuvallara koyup başta Gaziantep, İstanbul, Mersin, Diyarbakır, Van, Mardin ve Türkiye'nin neredeyse 81 iline gönderdiklerini belirtti.

Türkiye'de en iyi ve kaliteli mor reyhanı Batman'da yetiştirildiğini ifade eden çiftçiler, devletten destek beklediklerini söyledi.

"Türkiye'nin en büyük mor reyhan tarlası Batman'da"

Eşref Savaş

Bölgenin hatta Türkiye'nin ne büyük mor reyhan tarlasının Batman'da ekildiğini ifade eden çiftçi Eşref Savaş, "Batman'da en büyük mor reyhan tarlasını ektik. Yaklaşık 15 yıldır ailece bu işle uğraşıyoruz. 5 kardeşiz ve her birimiz 20 dönüm toplamda 100 dönüme yakın mor reyhanı devletten hiçbir destek almadan altık. Mayıs ayının ortalarında başladığımız reyhan ekimine haziran ayının sonlarına doğru hasat zamanı geliyor. Mor reyhanın hasadını 10-150 gün aralıklarla kesiyor ve son bahara kadar devam ediyor. Tarlada kestiğimiz reyhanları torbalara koyduktan sonra eve götürüp gölgede kurutuyoruz." dedi.

"Türkiye'de en iyi ve kaliteli mor reyhanı Batman'da yetişiyor"

Kuruttukları mor reyhanları tekrar çuvallara koyup başta Gaziantep, İstanbul, Mersin, Diyarbakır, Van, Mardin ve Türkiye'nin neredeyse 81 iline gönderdiklerini belirten Savaş, "Hatta fabrikalara gönderdiğimiz kuru mor reyhanlar paketlendikten sonra yurt dışına bile gönderiliyor. Mor reyhanın faydası çoktur. Özellikle kanı sıvılaştırmaya iyi geliyor. Baharat olarak yemeklerde kullanılıyor ve şerbeti çok güzeldir. Kokusu bile insana şifa olarak geliyor. Türkiye'de en iyi ve kaliteli mor reyhanı Batman'dan yetiştiği için herkes bizi tercih ediyor. Bunca yıldır burada bu işi yapıyoruz ama hiçbir yetkili kapımızı çalıp sorunlarımız dinleyen olmadı. Yetkililerde isteğimiz bize bir cihaz ya da farklı bir destek vermelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Reyhan ekimi ve toplanması büyük bir emek istiyor"

Şahin Üzlük

Mor reyhandan iyi bir verim ve iyi bir fiyat beklediklerini ifade eden bir diğer çiftçi Şahin Üzlük ise şunları söyledi:

"Sabah saat 04:00'te tarlaya gelip öğlene kadar çalışıyoruz. Bu sene ektiğimiz mor reyhandan iyi bir verim ve gelir bekliyoruz. Reyhan ekimi ve toplanması büyük bir emek istiyor. Reyhanları elimizde makaslarla keserek topluyoruz. Gölgede kuruttuktan sonra Türkiye'nin birçok iline satıyoruz. Mor reyhan çok şifalıdır. Birçok yemekte baharat olarak kullanılıyor ve şerbeti de yapılıyor. Uzmanlar birçok hastalığa şifalı olduğu için mor reyhanın tüketilmesini öneriyor. Bu sene kuru mor reyhanın kilosunun 300 ile 400 lira arasında gitmesini bekliyoruz. Daha aşağısı olursa maliyetlerimizi çıkaramayız. Devletten bizlere gübre ve mazot desteği vermelerini istiyoruz." (İLKHA)