• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
Sigarayı bıraktıktan sonra gördüğü tedavi ile şifa buldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şırnak'ta yaşayan 52 yaşındaki Ferit Bayat, ayaklarında damar tıkanıklığı şikâyeti ile yıllarca Mardin, Diyarbakır, Batman, Gaziantep ve Adana gibi illere giderek tedavi olmaya çalıştı. Yapılan son tetkiklerde ayağının kesileceği belirtilen Bayat, son olarak Şırnak Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Cerrahi bölümü doktorlarından Op. Dr. Volkan Burak Taban'a başvurdu.

Sigarayı bıraktıktan sonra gördüğü ilaçlı tedavi ile sağlığına kavuşan Bayat, şimdi kilometrelerce yol yürüyebiliyor.

"Günümüzde damar tıkanıklığı hem dünyada hem ülkemizde ciddi bir sorun teşkil etmekte"

Kalp ve Damar Hastalıkları Cerrahi bölümü doktoru Op. Dr. Volkan Burak Taban, "Ferit Bey ilk geldiğinde bacaklarda ciddi bir istirahat ağrısı dediğimiz oturduğu yerde dahi yerinde duramayan, yaklaşık 5 metre 8 metre yürüyebilen bir hastaydı. 5-8 metre yürüdükten sonra bacaklarında damar tıkanıklığına bağlı olarak kriz dediğimiz ağrılar gelişmekteydi. Tabi biz yaptığımız incelemede diz altında her iki taraftan itibaren damarlarının sigara nedeni ile tıkandığını gördük. Kalp ve damar cerrahisi kliniğinde hastaların değerlendirmesini yaptığımız zaman acaba ameliyat mı, anjiyo mu, yoksa başka bir tedavi mi verelim? Değerlendirme yaptığımızda hastanın hem anjiyoya hem de ameliyata uygun olmadığını gördük. İlaç tedavisine karar verdik. Burada en önemli ilk basamak hastanın sigarayı bırakmasıydı. Aynı zamanda da hastayı kalp ve damar cerrahisi servisine alarak burada damar içi tedavilere başladık. Damar içi tedaviler evde alınması mümkün olmayan özellikli ilaçlar olduğu için burada tedaviye başladık. Sigarayı bırakması ve verdiğimiz ilaçlardan sonra Ferit Bey’in hem de hekim hasta ilişkisinden de kaynaklanan daha sonrasında bizim dediklerimizi de harfiyen yerine getirmesine bağlı olarak yürüyüş mesafeleri günden güne artmaya başladı. En son kontrollerimizde günlük 8 ile 10 kilometre ki havalar sıcak gidiyor. O halde bile günlük 8 ile 10 kilometre artık yürüyebiliyor. Bacaklarının kesilme riski ortadan kalktı. Buradaki en önemli şeyimiz birincisi sigarayı bırakmak ikincisi de tedavilerimize uyum sağlaması. Günümüzde damar tıkanıklığı hem dünyada hem ülkemizde ciddi bir sorun teşkil etmekte. Damar tıkanıklığı nedenlerine baktığımızda altında yatan en önemli nedenlerinden riskli faktörlerden bir tanesi sigara olduğu belirtilmektedir. Sigara ve tütün kullanımı maalesef ülkemizde yaygın. Her yıl 100 binden fazla insanımızı sigara ve buna bağlı hastalıklardan kaybettiğimizi maalesef biliyoruz. Ferit Bey’de bizim hastamızda buna en güzel örneklerden sigara bırakılmasının ne kadar faydalı olduğunu bize belirten, aynı zamanda hekim hasta ilişkisinde de güven kazanılmış durumlarda daha sonrasında hekiminin dediği ilaçları ve tedavileri düzenli kullanan bir hasta olarak ne kadar fayda gördüğünü de bizi sevindiriyor." dedi.

"Günlük 5 metre yürüyemeyen hastamız, günlük 10 kilometre yürüyor"

Doktor Taban, "Hastamızın da en önemli payı birincisi sigarayı bırakması, ikincisi de bizim dediklerimizi, söylediklerimizi ve tedavimizi harfiyen yerine getirmesi. Zaten sonucu bu şekilde görüyoruz. Günlük 5 metre yürüyemeyen hastamız, günlük 10 kilometre yürüyor. Şuan bacaklarındaki yaralar da düzeldi. Kendi istirahat ağrısı yok ki zaten burada hastamızı biz multi disipliner takip ediyoruz. Biz sadece kendi kalp damar cerrahi olarak değil, radyoloji kliniğimiz, aynı zamanda hastaların sigarayı bıraktığı zaman başlayan stresi kontrol etmek için psikiyatri kliniğimiz bunlardan da destek alıyoruz. Hem ilaçlarımız olsun, hem tedaviler için gerekli desteği verdikleri için hastane yönetimimize de teşekkür ediyoruz. Ben de hastamıza tekrar geçmiş olsun diyorum." ifadelerini kullandı.

"Uygulanan ilaç tedavisi ile kesilecek olan ayaklarım kurtuldu"

Şırnak Devlet Hastanesi’ne gelmeden önce Mardin, Diyarbakır, Batman, Gaziantep ve Adana gibi illerdeki hastaneleri gittiğini ve gittiği her doktorun da damar tıkanıklığı nedeni ile bacaklarının kesileceğini söylediklerini ifade eden hasta Ferit Bayat  "Volkan hocama gelmeden önce birçok doktora göründüğümde ayaklarımın kesileceğini söylediler. Sağ olsun Volkan hocama göründüm. Bayağı emeği var. Bayağı uğraştı. Ayaklarımda damar tıkanıklığı vardı. Parmaklarımda patlama oluşmuştu, yaralar oluşmuştu. 2 metre, 3 metre yürüyemiyordum. Uygulanan ilaç tedavisi ile kesilecek olan ayaklarım kurtuldu. Volkan hoca sayesinde, verdiği tedavi sayesinde çok şükür yürüyebiliyorum. 8 kilometre, 10 kilometre yürüyebiliyorum." dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir