• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Tercihlerde sıralama nasıl yapılmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2024-YKS sonuçları 16 Temmuz 2024 tarihinde açıklandı ve öğrenciler, resmi tercihlerini 25 Temmuz-02 Ağustos tarihleri arasında yapacaklar.

Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş Ayaz, bu yılki tercih sürecine dair önemli tavsiyelerde bulundu.

Devlet üniversitelerinde ikinci öğretimler kapatıldı

Ayaz, geçen yıl 1 milyon 15 bin 840 olan genel kontenjanın bu yıl 960 bin 249 olarak belirlendiğini ifade ederek, “Bu yıl eğitim programlarının kalitesini arttırmak amacıyla devlet üniversitelerinde ikinci öğretimler kapatıldı. Bunun yanı sıra Mimarlık, Eczacılık, Psikoloji, Beslenme ve Diyetetik, temel bilimlere özgü bazı programlarda da kontenjanlar azaltıldı. Çağımızın gerekliliklerine göre yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında açılan bölüm ve programlar da kılavuzda yer aldı.” dedi.

İlk kez açılan bölümler arasında Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi de yer alıyor

İlk kez açılan 4 yıllık lisans programlarına işaret eden Ayaz, bunların; Abaza Dili ve Edebiyatı, Endüstri Yönetim Mühendisliği, E-Ticaret, Halkla İlişkiler ve Pazarlama İletişimi, İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği, Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliği, Siber Güvenlik Mühendisliği, Su Ürünleri Endüstrisi Mühendisliği, Veri Bilimi ve Analitiği, Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi olduğunu söyledi.

2 yıllık Yapay Zeka Operatörlüğü bölümü de var

Ayrıca ilk kez açılan 2 yıllık ön lisans programlarının da Arka-Yüz Yazılım Geliştirme, Bulut Bilişim Operatörlüğü, Büyük Veri Analistliği, Ön-Yüz Yazılım Geliştirme, Mahkeme Büro Hizmetleri, Otonom Sistemler Teknikerliği, Oyun Geliştirme ve Programlama, Robotik ve Yapay Zeka, İmalat Yürütme Sistemleri Operatörlüğü, Kurumsal Bilişim Uzmanlığı, Yapay Zeka Operatörlüğü, Dijital Dönüşüm Elektroniği, İnsansız Araç Teknikerliği, Hava Aracı İmalat Teknolojileri olduğunu anlatan Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş Ayaz, “Her tercih dönemi farklı farklı dinamikleri içinde barındırır ve her yıl tercih yapacak olan öğrencilerin eğilimleri farklılıklar gösterir.” diye belirtti.

Kapanan ikinci öğretimler, bazı bölümlerde azaltılan kontenjanlar tercihleri etkileyecek

“Devlet üniversitelerinde kapanan ikinci öğretimler, bazı bölümlerde azaltılan kontenjanlar, yeni açılan lisans ve ön lisans programları bu yıl da tercihleri etkileyecek.” diyen Ayaz, bu nedenle uzmanlarla birlikte doğru tercih listeleri oluşturmanın adayların hedefine ulaşması açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Puana göre değil başarı sırasına göre seçimler yapılmalı

Tercih listelerini oluştururken nelere dikkat edilmesi gerektiğine de vurgu yapan Ayaz, “Puana göre değil başarı sırasına göre bölüm/program seçimlerimizi yapalım. Her yıl sınava giren öğrencilerin başarı düzeyleri farklı olduğundan dolayı puandan daha çok başarı sıraları daha doğru karşılaştırmalar yapmamızı sağlamaktadır.” diye konuştu.

Listenizi oluştururken en çok istediğiniz bölümlerden başlayın!

Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş Ayaz, kapanan ikinci öğretim ve azaltılan kontenjanları dikkate alarak, tercih edilecek bölümlerdeki kontenjan değişimleri de göze alınarak tercih listesinin oluşturulması gerektiğini de dile getirerek, “YKS bir sıralama sınavı olsa da tercihlerimizi isteğimize göre yaparız. Listenizi oluştururken en çok istediğiniz bölümlerden başlayabilirsiniz. Bu yıl özellikle başarı sıranızı geniş bir aralıkta tutarak tercihlerinizi oluşturun. İlk 5 tercihinizi başarı sıranızın yarısı kadar üstünden başlatabilirsiniz, sonrasında ortada kalacak tercihlerinizi başarı sıranıza yakın ve başarı sıranızda olmalı (6-20 arası tercihler), sonlara doğru ise (20-24 arası tercihler) başarı sıranızın yarısı kadar altında kalan yerleri yazarak tamamlayabilirsiniz.” diye bilgi verdi.

Gelecek yıl ortaöğretim başarı puanının yarı yarıya düşmemesi için dikkat!

Kişilik özelliklerimize, yeteneklerimize ve ilgi alanlarımıza uygun doğru mesleğe karar vermenin ilk aşamasının araştırma yapmaktan geçtiğini ifade eden Ayaz, uyarı ve önerilerini şöyle tamamladı:

“Bu dönemin bir kısmını mutlaka araştırmaya ayırın. Üniversitelerin düzenlediği tercih günleri hem üniversite ile ilgili hem de tercih etmeyi düşündüğünüz bölüm ve programlarla ilgili detaylı bilgiler almak açısından size çok fayda sağlayacaktır. Bulunduğunuz illere göre üniversiteleri yerinde görme imkânınız yoksa web sayfalarından bölümler, okutulan dersler, mezuniyet sonrası iş imkanları, üniversitenin sağladığı olanaklar ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu dönemde sadece bir bölüme yerleşmek için tercih yapmayın. Size uygun olmayan, mutlu olamayacağınız bir bölüme yerleştiğiniz zaman gelecek yıl ortaöğretim başarı puanınız yarı yarıya düşecektir. Tercih listenize alacağınız bölümlerin özel koşullarını ve şartlarını mutlaka kılavuzdan da kontrol edin.” (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir