• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
STK temsilcileri: Bütün başıboş köpekler toplatılmalıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi, geçtiğimiz hafta TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu tarafından görüşüldü.

Sokak hayvanları tasarısında ilk 3 madde kabul edilirken komisyon, görüşmelere bugün kaldığı yerden devam edecek.

Hükümetin Meclis'e sunduğu yasa teklifini destekleyen STK temsilcileri, tasarıyı ise zayıf bulduklarını belirtiyor.

Bütün başıboş köpeklerin toplatılması gerektiğini savunan Güvenli Sokaklar Derneği Batman İl Temsilcisi Yasin Emrak, başıboş köpeklerin sayısız hastalıklara neden olduğuna işaret etti.

Başıboş köpeklerin bir kez daha gündeme geldiğini hatırlatan Emrak, Meclis'in bu konuda bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığını belirtti.

Yasin Emrak

"Başıboş köpeklerle ilgili kamuoyu yanlış yönlendiriliyor"

Bununla ilgili bir komisyonun oluşturulduğunu dile getiren Emrak, "Komisyonun hazırladığı rapora baktığımızda medyada başıboş köpeklerin sokaklarda tutulmasını savunanların iddiasıyla pek örtüşmeyen bir tasarı karşımızda. Tasarıda bu başıboş köpeklerden saldırgan ve hastalıklı olanların toplatılacağı ve bunların uyutulacağı belirtilmişken, sanki bütün başıboş köpeklerin itlaf edileceği, vahşice zehirleneceği şeklinde yansıtılıyor." dedi.

"Saldırgan ve hastalıklı köpeklerin sokaklarda bulundurulmasını istemek vahşettir"

Yasa tasarısının sadece hastalıklı, saldırgan köpeklerin uyutulması üzerinde durduğunu vurgulayan Emrak, "Saldırgan ve hastalıklı köpeklerin sokaklarda bulundurulmasını istemek vahşettir. Siz hangi hakla insanlara saldıracak köpeklerin sokakta tutulmasını savunabilirsiniz ki? Biz bir de bu açıdan yasa tasarısını zayıf görüyoruz. Bütün başıboş köpekler toplatılmalıdır. Neden? Çünkü başıboş köpeklerin sayısız hastalıklara neden olduğu biliniyor." diye konuştu.

"Köpekler yüzünden ileriki yıllarda 'beyaz kanser' diye tabir edilen kist türü yayılacak"

"Hastalıklı köpeklerin sokaklarda tutulmasını istemek farelerin sokaklarda tutulmasını istemekten farklı mıdır?" diye soran Emrak, şöyle devam etti: "Şu an insanların çoğu farkında değil ama 3-5 yıl sonra birçok insanda halk arasında 'beyaz kanser' diye tabir edilen bir kist türü yayılacaktır. Çünkü başıboş köpekler hemen hemen yer yere dışkılarını yapmakta; Parklarda, toprak üstünde oynayan çocuklar bu hastalığı bünyelerine almaktadır. Bu durum insanların vücudunda, beyninde, ciğerinde hastalıklara neden olacaktır."

"Köpekler doğada sayısız hayvan türünün yok olmasının sorumlusudur"

Köpeklerin sayısız hastalıklar taşıdığına dikkat çeken Emrak, "Fareleri halk sağlığı adına itlaf ediyorken, tarım zararlısı diyerek milyonlarca hayvan türünü zehirliyorken, sadece köpekleri sokaktan toplatılmasını istediğimiz için bize vahşi demek aslında vahşetin ta kendisidir. Bu hem insanlığa düşmanlıktır hem de yaban hayatına düşmanlıktır. Çünkü köpekler istilacı bir türdür, doğada sayısız hayvan türünün yok olmasının sorumlusudur. Bu konuda yapılan akademik çalışmalar var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir