• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
Öğrenci tercihini yaparken; bundan sonraki hayatında ne istediğini göz önünde bulundurmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklanmasının ardından tercih döneminin de 25 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında olacağı açıklandı.

Üniversite tercihlerini, 2024 YKS Tercih Kılavuzu'nda yer alan kurallara göre ÖSYM'nin web sitesi üzerinden yapacak adaylar ve velileri kılavuzun açıklamasını ve tercih günlerini heyecanla beklerken bu süreç hem öğrenciler hem de veliler için pek çok soruyu da beraberinde getiriyor.

Özel bir eğitim kurumunun Eğitim Koordinatörü Erdem Çıplak, öğrenci ve velilere rehberlik eden önemli açıklamalar yaptı.

Üniversite tercihinin LGS sürecinden farklı bir mantıkla yapılması gerektiğini vurgulayan Çıplak, "Öğrenci tercihini yaparken; bundan sonraki hayatında hangi mesleği yapacağını, bu mesleğin temellerini öğrenirken edineceği becerileri, entelektüel birikimini artıracağı ortamı seçeceğini göz önünde bulundurmalı. Dolayısıyla tercihlerde hem bölüm yani meslek hem de üniversiteler titizlikle incelenmeli. Farklı bir şehir tercih edilecekse o şehrin ulaşım, yurt, ekonomik koşulları incelenmeli." dedi.

"Gelecekte insanların hayatlarını tek bir meslek grubunda geçirmeyeceği ön görülmektedir"

Sözlerine çift ana dal ve yan dal fırsatına yönelik tavsiyelerle devam eden Erdem Çıplak, "Yüksek öğrenimde önemli noktalardan biri de öğrenim görülen bölümün yanında ek farklı bir bölüme dahil olarak aynı anda yürütülüp yürütülemediğidir. Yan dal veya çift ana dal imkânın olması gelecekte iş olanaklarında olasılıkları artıracak önemli etmenler arasında yer almaktadır. OECD’nin araştırmalarında belirttiği gibi gelecekte insanların hayatlarını tek bir meslek grubunda geçirmeyeceği ön görülmektedir. Bu durumda çift ana dal ve yan dal fırsatları değerlendirilmeli, mesleklerin örtüştüğü noktalar iyi analiz edilmelidir." şeklinde konuştu.

Seçilecek mesleğin gelecekte geçerliliğinin olup olmamasının önemine vurgu yapan Çıplak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Meslek tercihinde öğrencinin çevresinde bulunan, kendine rol model olarak gördüğü insanların mesleklerini tercih etmeleri olası ve gayet normal bir durumdur. Diğer taraftan tercih edilecek mesleğin çalışma şartları, avantajları ve dezavantajları, gelecekte geçerliliğinin olup olmayacağı araştırılarak karar verilmedir. Teknoloji ve yapay zekânın gelişmesiyle gelecekte geçerliliğini yitirecek bir meslek grubunun tercih edilmemesi kişinin faydasına olacaktır. Uluslararası Final Üniversitesi, mezun olduktan sonra iş garantisi verdiği bölümler mevcuttur. Ayrıca öğrenim gördüğü yıllarda sektörde öncü kuruluşlarda staj yapma imkânı da sağlamaktadır. Bu tip imkânlar sağlayan üniversitelere tercihlerde yer verilmesi öğrencilik hayatında mesleği deneyimleme, mezun olduktan sonra da direkt işe başlama fırsatı sunduğu için yaşamın en önemli bileşeni olan zamandan tasarruf sağlamayı, ekonomik özgürlüğün hızlı bir şekilde teşkilini sağlar. Tercih yapacak tüm gençlerimizin; mutlu, başarılı, severek yapacakları meslekler seçmelerini dileriz." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir