• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Hayvancılık ve gıda sektörlerinin sorunlarını masaya yatırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - BİNTSO Yönetim Kurulu, Tarım Hayvancılık ve Gıda Sektörünün temsilcileri ile BİNTSO Konferans salonunda bir araya geldi. BİNTSO, tarafından Tarım Hayvancılık ve Gıda Sektörlerine ait problemler ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

 

BİNTSO yönetim kurulu, aldığı kararla ayda bir düzenlenecek toplantıyla ildeki sektörlere ait sorunlar ve çözüm önerileri tespit edilip rapor halinde ilgili mercilere sunulacağı bildirildi.

 

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası(BİNTSO), Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Çalbay, alınan kararla Tarım, Hayvancılık ve Gıda sektörü temsilcileriyle ayda bir toplantılar yapılarak, sektörlere ait sorunlar ve çözüm yolları üzerine fikir alışverişi yapılacağını ve tespit edilen sorunlarla çözüm önerilerini rapor halinde ilgili mercilere sunacaklarını söyledi.

 

Yaklaşık 2 saat süren toplantıda görüşülen konular, raporlaştırılarak ilgili çözüm mercileri ile paylaşılacağı açıklandı.

 

Toplantının ayda bir düzenli olarak yapılacağını açıklayan Çalbay, bir sonraki toplantının da 5 Aralık 2013 tarihinde BİNTSO Konferans Salonu'nda saat 10.00'da yapılmasına karar verildiğini söyledi.

 

"Tarım, hayvancılık ve gıda sektörünün sorunları"
Bundan sonra yapılacak toplantılara Bingöl Belediyesi, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Vergi Dairesi, Bankalar, KOSGEB ve Fırat Kalkınma Ajansından yetkililerinde davet edileceğini belirten Çalbay, ilk yapılan toplantıda gündeme gelen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Sektörlerine ait problemler ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
1- Şu an için isteklere cevap veremeyen konumdaki Toptancılar ve Meyve Sebze Hali için acilen yer tahsis edilmesi gerekiyor.
2 - Ticari olarak şehir merkezi artık mevcut potansiyeli kaldırmıyor, yeni ticari alanlar oluşturulması gerekiyor. Askeri bölgenin başka bir yere taşınması ile bu ihtiyaç giderilebileceği ifade edildi.
3 - Büyükbaş hayvancılığı için yatırım yapanların, yem bitkilerini yetiştirebilecekleri arazi konusunda ciddi sıkıntıları var. Devletin teşvikleri ile cesaret alan yatırımcılar, yem bitkisi ekebilecekleri yer tahsis edilmediğinden oluşan maliyetlerden dolayı mağduriyet yaşıyorlar. Yem konusunda dışarı bağımlı olan yatırımcılar, bu problemi aşabilmek için devletten müsait olan yerlerin ekilmesi için tahsis edilmesi talep ediliyor.
4 - Tarım ve Hayvancılık ile uğraşanlar kendilerini geliştirmek için ciddi kredi sıkıntıları yaşıyorlar. Banka faizleri ve komisyonlarla ilgili ciddi problemler var.
5 - Bankaların anlaşmalı eksperleri dışarıdan olup bölgeyi ve yatırımcıları tanımıyorlar. Ekspertiz ücretleri çok yüksek, sigorta ve DASK fiyatları çok pahalı.
6 - Hibe kaynaklarının Bingöl'de sıkışan sektörlerin dışında yeni ve ihtiyaç duyulan alanlara kaydırılarak zayi edilmemesi için gerekli tedbirlerin alınması. Örneğin yumurtacılık üzerine Bingöl'de yatırım bulunmuyor. Zira Bingöl bu kadar aynı sektörde işletmeyi bir arada kaldıracak potansiyeli bulunmamaktadır. Bu nedenle bazı üreticiler sıkışıklıktan ötürü, geçtiğimiz yıl üretim yapamamışlar.
7- Alınan hibelere KDV ödenmesi sıkıntı oluşturuyor. Hibe desteği yatırımcılara geç ulaştığı için alınan araç gereçlere daha fazla para ödeniyor.
8 - Üretim kadar pazarlama da desteklenmesi gerekiyor.
9 - Alınan mala yüzde 1 KDV, satarken yüzde 8 KDV verilmesi nedeniyle aradaki yüzde 7'lik ciddi bir fark var. Bu konuda nasıl bir kanuni düzenleme yapılabilir?
10 - Dışarıdan gelen pazarlamacılar, hiçbir vergi vermeksizin şehrimizde satış yapıyorlar. Bu konuda Belediye ve Vergi Dairesi gerekli tedbirleri alması gerekiyor. İlimizdeki iş adamlarına çevre illerde olan birlikteliği sağlamak için pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor.
11- Bingöl'e sıcak para girdisini artıracak ne tür yatırımlar yapılabilir? Turizm, elektronik, kimya gibi alternatif alanlar oluşturulabilir mi?
12 - Bingöl Üniversitesi bünyesinde Teknokent kurularak girişimciler desteklenebilir.
13 - Büyük firmalar Bingöl'e yatırım amacı ile davet edilebilir. Bu tür büyük yatırımlar iç piyasayı yan ürünleri tedarik etmesinden ötürü canlandırabilir.
14 - Atıl durumda olan Meşe ormanları aşılama ile kestane vb. alanlara dönüştürülerek ekonomiye kazandırılabilir mi? (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir