• DOLAR 35.395
  • EURO 36.496
  • ALTIN 3036.66
  • ...
Tarihte bugün: 21 Temmuz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fatih Sivi

810: İmam Buhari doğdu. Muhammed El-Buhari, Hicri 13 Şevval 194, Miladi 21 Temmuz 810 tarihinde Cuma günü Buhara’da doğmuştur. Bundan dolayı da Buhari nisbetiyle anılır. Kur’an-ı Kerim’den sonra dünyanın en kıymetli kitabı olan Sahih-i Buhari adıyla meşhur olan hadis kitabını yazan büyük hadis âlimidir. 

1774: Osmanlı Devleti ile Rusya arasında Küçük Kaynarca Antlaşması imzalandı; Ruslar’a Karadeniz’de seyrüsefer hakkı tanındı. Bu anlaşma, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı’na son veren ve Osmanlı Devleti’nde önemli toprak kayıplarına yol açan bir antlaşmadır. 

1905: Ermeni komitacılarının sultan İkinci Abdulhamid’e karşı Yıldız Camii Cuma Selamlığı’nda düzenledikleri bombalı suikast başarısızlıkla sonuçlandı. Bu suikast eyleminin asıl planlayıcılarının İttihat komitecileri olduklarını söyleyen kimi tarihçiler, resmi tarihin nedense ittihatçıların işlediği cürümleri gizlemeye çalıştığını beyan etmektedirler. Nitekim Sultan Abdulhamid'in suikast girişiminden kurtulması hoşuna gitmeyen İttihat ve Terakki yanlısı şair Tevfik Fikret Bir Anlık Gecikme adlı şiirinde şu mısraları yazmıştır: “Ey şanlı avcı, damını bihûde kurmadın. Attın fakat yazık ki, yazıklar ki, vurmadın.” 

1912: Cezayir direnişi başladı. 1830’da Cezayir’i işgal ederek 132 yıl boyunca sömürgeleştiren Fransa’nın yaptığı zulümlere karşı 20’nci yüzyılın başlarından itibaren direniş başlamış, belirli aralıklarla ve ağır bedeller ödenerek verilen mücadele sonunda 1962’de Cezayir bağımsızlığına kavuşmuştur. 

1928: Harf İnkılabı yapıldı. Bir gecede, bir milletin topyekûn okuma yazma bilmez bir hale gelmesine ve tarihle bağının kopmasına sebep olan alfabe değişimi, halâ çok büyük bir ilerleme emaresi olarak gösterilebilmektedir. Harf inkılâbını savunanlar, bu değişimin neden olduğu bir tek gelişmişlik adımını gösterebilmeli değiller mi?

Uzmanlara göre Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı en büyük hatalardan biri de alfabenin değiştirilmesi idi. Zira ilmi tüm birikim bir anda yok edilmiş ve medeniyet yürüyüşünde her şeye sıfırdan başlanmıştır. Alfabe değişimi, aslında yeni rejimim yaptıklarının en son adımıydı. Bununla maksat Müslüman bir milletin, geçmişi ile olan bağlantısını kesmekti. Rejimin bu İslam karşıtı projesi, dönemsel olarak etkili olmuşsa da Müslümanların kendi inançlarına sahip çıkması projeyi akamete uğratmıştır. 

1946: Çok partili ilk genel seçimler yapıldı. Seçim açık oy, gizli sayımla ve çoğunluk sistemi esasına göre yapıldı. Seçim görünüşte çok partiliydi ama CHP’nin açık ara kazanması için her türlü önlem alınmış ve herhangi bir sürprize mahal bırakılmamıştı. 465 milletvekilliğinden 395’ini Cumhuriyet Halk Partisi aldı. Demokrat Parti meclise 66 milletvekili sokabildi. 

2009: Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), meslek liseleri ve imam-hatip liseleri mezunlarına yönelik 28 Şubat darbecilerinin uyguladığı katsayı farkı zulmünü kaldırdı. Tarihte benzeri görülmemiş bu hukuksuz uygulama nedeniyle yüzbinlerce gencin hayatı karartılmıştı. Ama giden ömür artık geri gelmiyordu. 

2014: Terör rejimi siyonist işgalciler, Doğu Gazze’deki Şucaiyye Mahallesi’ni savaş uçaklarıyla bombaladı. Tarihe ‘Şucaiyye Katliamı’ olarak geçen ve hedef gözetilmeden gerçekleştirilen saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere tamamı sivil 72 kişi katledilirken, 400’den fazla kişi de yaralandı. 

2016: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, kendisinin başkanlığında gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bakanlar Kurulu kararıyla 3 ay süreyle ‘olağanüstü hal’ ilan edilmesini uygun gördük” dedi. OHAL kararı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir