• DOLAR 33.962
  • EURO 37.85
  • ALTIN 2747.344
  • ...

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Batman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Çetin Doyar, Türkiye merkez Arıcılar Birliği her yıl olduğu gibi bu yıl da bal maliyetini hesapladığını söyledi.

Üretim maliyetlerinin artışının yanı sıra yüzde 40 oranında verim düşüşü bal üretim maliyetini de artırdığını belirten Doyar, 2023 yılında 127 TL olan bal maliyeti, bu sebeplerden dolayı 2024 yılında işçilik hariç 261 TL olarak hesaplandığını aktardı.

Çetin Doyar

Maliyetler artarken desteklemelerin aynı oranda artmaması, iklim krizinin etkilerinin her geçen gün artması, pazarda taklit ve tağşişli ürünlerin bulunması sektörün direncini düşürdüğünü vurgulayan Doyar, "Bu şekilde devam ettiği müddetçe maalesef arıcılık elde ettiğimiz kazanımlarımızı ve dünyada üst sıralarda olan yerimizi korumamız mümkün olmayacaktır. Bu noktada tüm sektör paydaşlarına sorumluluk düşmektedir." dedi.

Yüksek maliyetler ve vatandaşın alım gücü dikkate alınarak organik sertifikalı süzme bal fiyatını 600 lira, petek bal 700 lira, kasnak bal bin lira, sepet balı ise bin 250 lira olarak belirlediklerini ifade eden Doyar, vatandaşlara bal satın alırken dikkatli olmaları önerisinde bulundu.

"Kaynağı belli olmayan bal alınmamalı"

Doyar, "Dikkat ettiğimiz noktalardan biri de her yerde bal satılması. Giyim mağazasından tutun da lokantalarda, kahvehanelerde, marketlerde her türlü bal satılmakta. Kaynağı belli olmayan balın alınmaması gerekir. Yetkililerin kaynağı belli olmayan bala yönelik sıkı denetim yapması gerekir. Yetkililerden ricamız bu denetimlerin sıklaştırılması ve kaynağı belirsiz balların toplatılması. Böylece arıcıların verdiği emekler de boşa gitmeyecektir." dedi. (İLKHA)