• DOLAR 34.653
  • EURO 36.358
  • ALTIN 2920.768
  • ...
Avukat Zaman: Yeni anayasa ivedilikle hayata geçirilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son zamanlarda gündemde olan konulardan bir tanesinin de anayasa değişikliği hususu olduğunu belirten Zaman, anayasa değişikliği hususunun konuşulmasından önce söz konusu anayasanın nasıl bir zeminde oluşturulduğunun araştırılması gerektiğini ifade etti.

1982 anayasasının 12 Eylül 1980 darbesi sonucunda oluşturulmuş bir darbe anayasası olduğunu anımsatan Zaman, bu sebeple demokratik bir zeminde oluşturulmayan anayasanın beraberinde bazı sorunlar getireceğini söyledi.

"Anayasa kapsayıcı olmalı"

Yapılması düşünülen anayasanın bütün kesimleri, siyasi ve ideolojik olarak bütün fikirleri kapsayıcı ve kuşatıcı bir anayasa olması gerektiğini vurgulayan Zaman, "Aksi takdirde beraberinde başka sorunlar da getirecektir. Yapılacak yeni anayasanın bir siyasi partinin, başka siyasi partilere onay niteliğinde bir anayasa olmaması lazım. Zira yeni yapılacak anayasanın bütün siyasi partileri kapsayıcı ve onların da fikir ve görüşleri alınacak şekilde olmalıdır. Hatta siyasi partiler dışında sivil toplum kuruluşlarının da fikirleri ve görüşleri alınarak yapılması gerekir. Aksi takdirde bazı hukuki problemlerin oluşacağı göz ardı edilmemesi gerekir." dedi.

Anayasa ve hukuk normlarının asıl amacı devlet ve idarenin keyfi uygulamalarının önüne geçilmesi için olduğunu dile getiren Zaman, halkın devlet için değil, devletin halk için olması gerektiği anlayışını gözeterek bir anayasa hazırlanması gerektiğini kaydetti.

"Yeni anayasa benimsenmeli"

Her seçim döneminde yeni anayasa ve kanun değişiklikleri hususunun tartışıldığını ancak gündemin sürekli değişmesinden dolayı seçimlerden sonra yeni anayasa değişikliği hususunun tekrar rafa kaldırıldığını vurgulayan Zaman, şöyle devam etti:

"Şu an için çalışmalar mevcut deniliyor ama ne yazık ki yeni anayasa değişikliği hususu gündemden kalkmış gözüküyor. Yetkililere söyleyeceğimiz husus şudur; Yapılacak bir anayasanın öncelikle bütün siyasi partileri kuşatıcı şekilde gündeme tekrar getirilmesi ve bu anayasa değişikliğinin bütün siyasi partiler tarafından benimsenecek bir anayasa haline getirilmesi gerekmektedir." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir