• DOLAR 34.082
  • EURO 37.67
  • ALTIN 2742.199
  • ...
UAD, Filistin'i işgalin hukuki sonuçlarına ilişkin görüşünü yarın açıklayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı başkanı Yargıç Nawaf Salam, istişari görüşü Hollanda'nın Lahey kentindeki "Barış Sarayı"nda yerel saatle 15.00'te (TSİ 16.00) açıklayacak.

11 Kasım 2022'de, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun Dördüncü Komitesi, Siyasi ve Sömürgecilikten Kurtulma Sorunları Özel Komitesi, Filistin Devleti tarafından Uluslararası Adalet Divanı'ndan hukuki danışmanlık görüşü ve tavsiye niteliğinde görüş talep etmek üzere sunulan bir karar taslağını kabul etti.

Karar taslağı, "israilin Filistin halkının devam eden kendi kaderini tayin hakkının ihlalinden ve 1967'den bu yana işgal ettiği Filistin topraklarını uzun vadeli işgalinden kaynaklanan hukuki sonuçları" içeriyor.

Karar tasarısında ayrıca, "Kudüs şehrinin demografik yapısını, karakterini ve statüsünü değiştirmeye yönelik tedbirler ve israil işgalinin politika ve uygulamalarının işgalin hukuki statüsünü nasıl etkilediği ve bu statünün tüm devletler ve Birleşmiş Milletler için hukuki sonuçları" hakkında görüş talep edildi.

UAD, bir hafta boyunca Filistin Devleti ve Birleşmiş Milletler'e üye 49 devlet tarafından sunulan tartışmaları ve kamuya açık brifingleri dinledikten sonra 26 Şubat'ta davayla ilgili görüşmelerine başladı.

Mahkemenin tavsiye niteliğindeki görüşünü açıklaması, 10 aydır Gazze'de soykırıma yönelik bir savaş yürüten siyonist işgaline yönelik uluslararası hukuki baskının arttığı bir dönemde gerçekleşecek.

26 Ocak'ta Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın açtığı bir başka davanın ardından işgalci siyonist rejimin, Gazze'deki soykırımı ve soykırımı doğrudan kışkırtmayı önleyecek önlemler almasına karar verdi.

24 Mayıs'ta Uluslararası Adalet Konseyi, işgal kuvvetlerinin Gazze Şeridi'ndeki Refah kentine yönelik askeri saldırısını derhal durdurması, Refah Sınır Kapısı'nı insani yardımların Gazze Şeridi'ne girişi için açmasının yanı sıra soykırım suçlamasıyla ilgili herhangi bir soruşturma veya bilgi toplama komisyonunun gelmesini sağlaması gerektiğini belirten bir karar yayınladı.

Mahkeme kararlarına uymayan işgal, Gazze Şeridi'ne yönelik karadan, denizden ve havadan saldırılarını sürdürerek masum sivillere karşı yeni katliamlar gerçekleştiriyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir