• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Bangladeşli öğrenciler, Hasina hükümetinin öldürdüğü arkadaşları için protestolarını sürdürecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hasina hükümeti, dün okul ve üniversitelere süresiz kapatma emri verdi ve kamu sektöründe eşit istihdam hakkı talebiyle haftalardır düzenlenen mitingleri bastırmak için çabalarını artırdı.

Çevik kuvvet polisi kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanırken, başbakanın iktidardaki Avami Birliği'ne bağlı protestocular ve öğrenciler sokaklarda tuğla ve bambu çubuklarla kavga etti.

Hasina, televizyondan ulusa sesleniş konuşmasında protestocuların "öldürülmesini" kınadı ve sorumluların siyasi görüşlerine bakılmaksızın cezalandırılacağına söz verdi.

Ancak bu ayki mitinglerin arkasındaki ana grup olan Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler, onun sözlerinin samimiyetsiz olduğunu söyledi ve destekçilerini mücadeleye devam etmeye çağırdı.

Grup, Bangladeşlilere perşembe günü ülke çapında kapanma çağrısında bulunarak, günün ilerleyen saatlerinde yapılması planlanan yeni protestolar öncesinde dükkanları kapalı tutmaları ve evde kalmaları çağrısında bulundu.

Çağrı, başkent Dakka'da yoğun bir şekilde yankı bulurken, şehrin trafiğinin yoğun olduğu yollarında neredeyse hiç araç görülmedi.

Polis Perşembe günü, bir önceki akşam yedinci protestocunun daha öldüğünü duyurdu ve 18 yaşındaki gencin polis silahlarıyla öldürüldüğünü kabul etti.

Çarşamba günü ülke genelinde çıkan çatışmalarda 500'den fazla kişi yaralandı , Salı günü ise altı kişi hayatını kaybetti.

Hasina'nın konuşmasında ölümlerden kimlerin sorumlu olduğu belirtilmedi ancak daha önce AFP'ye verilen hastane yetkilileri ve öğrencilerin açıklamaları, polisin gösterilerde öldürücü olmayan silahlar kullanması sonucu en azından bazı kurbanların öldüğünü gösteriyor.

Uluslararası Af Örgütü, bu hafta yaşanan çatışmalardan elde edilen video kayıtlarının, Bangladeş güvenlik güçlerinin hukuka aykırı güç kullandığını gösterdiğini söyledi.

Gece boyunca devam eden çatışmalar arasında, Dakka'nın dış mahallelerinde polisle, yol kenarındaki gişeleri ateşe veren 1000'den fazla protestocu arasında çıkan çatışma da yer aldı.

Protestoların merkezinde, muhaliflerin Bangladeş'in iktidar partisinin üyelerine haksız yere fayda sağladığını söylediği kazançlı devlet işleri için uygulanan kota sisteminin sona erdirilmesine yönelik talepler yer alıyor.

Güney Asya ülkesi, 1971 Bağımsızlık Savaşı'nda Pakistan'a karşı mücadele eden özgürlük savaşçılarının aile üyelerine ayrılan yüzde 30'luk kotayı da içeren kamu sektörü iş kotaları nedeniyle haftalardır protestolarla sarsılıyor.

Hasina Hükümetinin,  2010'da  Bangladeş Cemaat-i İslami Hareketine yönelik başlattığı operasyonlarda Abdulkadir Molla ve Kameruzzaman gibi önemli liderler idam edilmişti. Hasina Hükümeti, Cemaat-i İslami liderlerini özel kurduğu mahkemede, 1971 savaşında Pakistan'a destek vermek suçuyla yargılamıştı. Cemaat-i İslami'nin 92 yaşındaki lideri Gulam Azam, 2014 yılında tutukluyken hayatını kaybetmişti.

76 yaşındaki Hasina, Ocak ayında yapılan dördüncü genel seçimini, gerçek bir muhalefet partilerinin olmadığı bir seçimde kazandı ve seçimleri boykot eden siyasi rakiplerine karşı büyük bir baskı uygulandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir