• DOLAR 34.082
  • EURO 37.67
  • ALTIN 2742.199
  • ...

Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, kira artışı konusunda yaşanan sorunlarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Kira artışında sınırlamanın kaldırılmasıyla taraflar arasında üzücü tartışmamaların yaşandığını belirten Çiftçi, taraflara sağduyu çağrısında bulunarak vicdani davranmalarını istedi.

Kira artışı sınırlamasının kaldırılmasından sonra özellikle kiracılardan şikayetlerin duyulmaya başlandığını belirten Çiftçi, "Aslında kira sınırının kalkması ya da konulması bir şey değiştirmez. İnsanların Allah'tan korkması ve bu doğrultuda vicdani hareket etmeleri gerekmektedir diye düşünüyorum. İster mülkiyet sahibi olalım ister kiracı olalım vicdani davranmalıyız. Kiracının mülkiyet sahibine fırsatçılık yapmaması 'benim sürecim var, benim kontratım var, ben kontrat dışına çıkmıyorum' demesi yanlıştır. Mülkiyet sahibinin de vicdani davranmayarak fırsatçılık yaparak kiracıyı ezmesi yine yanlıştır. Bu konuda vicdanen hareket edilmesi lazım." ifadelerini kullandı. 

"İslami ve insani davranmak lazım"

Kira artışı konusunda piyasa şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Çiftçi, şöyle devam etti:

"Piyasa koşullarını da göz önüne alarak hem mülk sahibinin kiracıyı zor durumda bırakmaması lazım hem de kiracının kontratın arkasına saklanarak mülkiyet sahibini zor durumda bırakmaması lazım. Bu konuda sözleşmesi biten insanlar var. Bu konuda kiraların güncellenmesi lazım. Kira güncellenirken yüzdeliğe bakılmaması lazım. Ortam koşulları göz önüne alınarak piyasanın o civardaki kira miktarlarına da bakılarak her iki tarafın da incinmemesi konusunda azami gayret gösterilmesi lazım diye düşünüyoruz. Kısacası hem kiracı hem mülkiyet sahibinin bu konuda İslami ve insani davranması lazım. Vicdani davranmaları lazım, birbirlerini ortamı da gözeterek ne şiş yansın ne kebap misali orta yolu bulmaları lazım." (İLKHA)