• DOLAR 35.395
  • EURO 36.496
  • ALTIN 3036.66
  • ...
Tarihte bugün: 18 Temmuz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fatih Sivi

656: Hazreti Osman’ın şehid edilmesinin ardından Hazreti Ali bin Ebi Talib, İslam’ın dördüncü halifesi oldu. (Hz. Ali halife oldu)

1920: Misak-ı Millî, Meclis’te kabul edildi. Millet Meclisi, Misak-ı Millî’de belirtilen sınırları muhafaza edeceğine yemin etti. Ancak Kurtuluş Savaşı’nda cephelerde kazanılan zaferler, müzakere sürecinde masa başında emperyalistlere peşkeş çekildi. Lozan Anlaşması’nda başta Musul, Boğazlar ve Hatay olmak üzere birçok alanda tahammülü imkânsız tavizler verildi. (Misak-ı Millî, Meclis’te kabul edildi)

1932: Türkiye, Cemiyet-i Akvam’a yani Milletler Cemiyeti’ne 56’ncı üye olarak kabul edildi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dağılacak olan Cemiyet-i Akvam yerine, aynı amaçlara hizmet eden ve günümüze dek süregelen Birleşmiş Milletler kurulacaktı. Görünürde dünya barışına hizmet etmek ve milletler arasındaki anlaşmazlıkları adil bir şekilde çözmek üzere kurulan bu teşkilat, aslında dünyanın süper güçlerinin kurduğu egemenliği korumayı hedeflemektedir. (Türkiye, Cemiyet-i Akvam’a üye olarak kabul edildi)

1932: Ezan’ın Türkçe okunması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca duyuruldu ve ‘Ezan’ Türkçe olarak okunmaya başlandı. Ezan’ın Arapça okunması ülke genelinde resmen yasaklandı. Cumhuriyet’in kuruluşundan beri her açıdan zulme uğrayan Müslüman Halk, bundan sonra ezanın sesini duymaktan da mahrum edilmiş ve böylelikle ibadet ruhu tamamen ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. Türkçe ezan zulmü, 1950 Demokrat Parti iktidarına dek büyük bir baskı ve zulümle devam etmiştir. Bu zulme sesiz kalmayıp tepki gösterenler ve ezanı aslına göre okuyanlar, İstiklal Mahkemeleri’nde en ağır bir biçimde cezalandırılmıştır. (Ezan’ın Arapça okunması resmen yasaklandı)

1945: Çok partili sistem ilk adımı atıldı ve Milli Kalkınma Partisi kuruldu. Partinin kurucuları arasında Nuri Demirağ, Hüseyin Avni Ulaş ve Cevat Rifat Atılhan gibi isimler yer aldı. Ortaya çıkan seçim sistemi, nevi şahsına münhasır sözde demokratik ve sözde çok partiliydi. CHP’den başka hiçbir partinin kazanma şansı bulunmayan sistemde açık oy gizli tasnif ilkesi kullanılıyordu. (Çok partili sistem ilk adımı atıldı)

1953: Mısır’da cumhuriyet ilan edildi. Bu cumhuriyeti, ömür boyu iktidarda kalacak olan diktatörler üretti. Cumhurun yani halkın iktidarı ise başka baharlara kaldı. 2012’de halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi’ye uluslararası şer güçler ve onların güdümündeki kuklalar, ancak bir yıl sabredebildi.  Daha sonra işgalcilerin desteğini alan çağın firavunu Sisi, Mursi’nin iktidarını askeri darbeyle gasp etti. (Mısır’da sözde cumhuriyet ilan edildi)

1993: Van’ın Bahçesaray ilçesine bağlı Sündüs, diğer adıyla Miran Yaylası’nda 18 Temmuz 1993 tarihinde 14’ü çocuk, 8’i kadın, 2’si de erkek toplam 24 kişi katledildi. Hayvanlarını otlatmak için Sündüs Yaylası’na çıkan köylüler, Miran’da 6 çadırlık bir obaya yerleştiler. 18 Temmuz 1993 tarihinde tamamı kadın ve çocuk 24 kişi kimliği belirsiz kişilerce katledildi. Olayda sadece 62 yaşındaki Ahmet Sevgili, Hicret Güzel ve iki küçük çocuğu sağ kurtuldu. Görgü tanığı olan olay yerine yakın çobanlar ise helikopterden inenler tarafından katliamın yapıldığını iddia ettiler. İddialara rağmen olayla ilgili ne bir soruşturma başlatıldı ne de araştırma yapıldı. Katliam sonrası katledilen 24 kişinin otopsi raporlarının hazırlanmasına ihtiyaç dahi duyulmadı. En önemlisi de olay sonrası katliamın haberini yapan yerel gazeteler de Van Valiliği’nce toplatıldı. (Sündüs Katliamı)

Bu haberler de ilginizi çekebilir