• DOLAR 34.582
  • EURO 36.456
  • ALTIN 2977.19
  • ...
Eğitimci Ketboğa: Öğrenciler üniversite tercihi yaparken, sevdikleri meslekleri tercih etmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğitimci Faruk Ketboğa, "YKS sınav sonuçları açıklandı. Üç milyonun üzerinde öğrenci bu sınava girmişti. Gençlerimiz kimisi hayal kırıklığına uğradı, kimisi çok iyi sonuçlar elde etti. Ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Şunu belirtelim, sınav bir son değildir. Öğrencilerimiz son olarak veya tek bir şans olarak görüyor. Kesinlikle bu şekilde görmeyin. Sınav bir son değildir. Bir daha girebilirsiniz. Bir daha kendinizi motive edip çalışabilirsiniz. Bu senede aldığınız puanın çok üstünde bir puan alma imkânınız da olabilir. Kesinlikle ümitsizliğe kapılmayın. Özellikle anne babalara şunu söylüyoruz; sınav sonucunda eğer öğrencimiz kötü bir puan almışsa, istemediği bir üniversiteye kesinlikle göndermeyin." dedi.

"Çocuğumuzun istediği bir bölüm gelmediyse sabredelim"

Şu anda binlerce öğrencinin üniversiteden mezun olup kendi mesleğini yapamadığını söyleyen Ketboğa, "Edebiyat fakültesinden, bilgisayar mühendisliğinden mezun olmuş fakat şu anda marketlerde kasiyerlik veya fabrikada işçilik yapan üniversite mezunları var. Öğrencilerimizi, istemediği hiçbir bölüme göndermeyelim. İyi bir bölüm kazanmadıysa, sabredelim bir sonraki yıl tekrar çalışıp sınava girsin. Yapabilirsiniz diye motive edip onları bir sonraki sınava hazırlayalım." şeklinde konuştu.

"Yapamayacağınız bir mesleği asla seçmeyin"

Öğrencilerin tercih yaparken ilk önce istedikleri bölümleri tercih etmeleri gerektiğini söyleyen Ketboğa, "Tercih yapılırken başarı sıralaması dikkate alınır. Puanlar pek dikkate alınmıyor. Onun için Öğrencimiz puanına göre değil sıralamaya göre tercihini yapacak. Evvela bölümlerimizi yazalım. Yazacağınız üniversiteler çok uçuk olmasın. Ailemizle istişare ederek hangi İllere, hangi üniversitelere gidebiliriz onu tespit edelim. Yapamayacağınız bir mesleği asla seçmeyin. Yapamayacağınız mesleğe eğer giderseniz, mezun olduktan sonra da hiçbir işe yaramayacak, başka bir mesleğe yönelmek zorunda kalacaksınız. Okuduğunuz o dört yıl veya iki yıl boşuna gitmiş olacak. Ne yapalım? Başarı sırasına göre ilk 5 tercihi hayal ettiğiniz üniversitelere verebilirsiniz. İkinci beş tercihinizi sıralamanıza yakın olan bölümlere verin. Ondan sonraki 5 tercihinizi de garanti olan bölümlere yapınız. Kesinlikle istemediğiniz, ailenizin tasvip etmediği bölümlere tercih yapmayın. Ailenizle oturun, istişarenizi yapın ve sonrasında geleceğiniz ile alakalı yapmak istediğiniz bölümü tercih edebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

"Eğitim kadrosu güçlü olan üniversiteler size mesleğiniz konusunda bir değer katacaktır"

Türkiye'de iki yüzün üzerinde üniversitenin olduğunu söyleyen Ketboğa, "Ülkemizde son zamanlarda çok fazla özel üniversite açıldı. Örneğin bir mahallenin içerisinde tek bir binada tüm fakülteleri içerisinde barındıran üniversiteler var. Bundan dolayı YKS sınavına giren öğrencilerimize her zaman devlet üniversitelerinden şaşmayın diyorum. Özellikle 1980'den önce açılan üniversitelerin tercih edilmesini tavsiye ediyorum. Geçmişi olan üniversiteleri tercih edin. Eğitim kadrosu güçlü olan üniversiteler, muhakkak size mesleğiniz konusunda bir değer katacaktır." dedi.

"Mezun olduktan sonra yıllarca beklemektense hazırlanırken beklemek daha iyidir"

Gençlerin sırf üniversite okumak için özel üniversitelere gidip çok büyük paralar ödediğini söyleyen Ketboğa, "Eğer kendinize inancınız varsa, gerçekten yapabileceğinize inanıyorsanız bir sonraki yıla hazırlanın. Daha iyi hazırlanıp istediğiniz bölüme gidin. Mezun olduktan sonra yıllarca beklemektense, hazırlanırken beklemek daha iyidir. Örneğin dört yıllık bir üniversiteye bölüme gittiniz. Sevmediğiniz bölümden mezun olduktan sonra yapmayacağınız veya iş imkânı bulamayacağınız bir bölüme gittiğinizde dört yılın sonunda yine boş kalacaksınız ve yıllarınızı vereceksiniz. Mezun olduktan sonra beklemektense mezun olmadan önce daha çok çalışıp istediğiniz bölüme gitmeniz bence en doğrusu. "şeklinde konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir