• DOLAR 34.054
  • EURO 38.066
  • ALTIN 2741.32
  • ...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Uluslararası Hayvancılık Araştırma Enstitüsünü ziyaretinin ardından yeni destekleme modeline ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

2024-2028 yıllarını kapsayan Hayvancılık Yol Haritası'na işaret eden Yumaklı, verimli, kaliteli ve sağlıklı üretimi artırmaya kararlı olduklarını söyledi. Yumaklı, ayrıca suni tohumlama, yerli sperma üretimi, soy kütüğü çalışmaları ve ari işletme gibi verimliliği artıracak destekleri çoğaltma kararlılığında olduklarını bildirdi.

Yumaklı, "Hayvancılık Yol Haritası'nın diğer bir önemli ayağı da hayvancılık işletmelerinin dirençli, güçlü ve sürdürülebilir bir üretim modeliyle çalışabilmesidir. Tarımsal üretimde sürdürülebilir, verimli kaliteli, kayıtlı ve sektöre yatırım yapılan bir üretim planlaması için bu çalışmaları başlattık." diye konuştu.

Hayvansal üretim planlamasının 1 Ocak'ta yürürlüğe girdiğini belirten Yumaklı, hayvancılıkta planlı üretimle ilgili uzun süredir üzerinde çalıştıkları üretim planlamalarının en önemli ayaklarından birisini oluşturan desteklerle alakalı şunları söyledi:

"Üretim planlamasının temel amacı, üreticilerimizin ister bitkisel ister hayvansal üretimde 3 yıl önlerini görebilecekleri bir perspektif çizmek. Yeni modelimizde destekleme tutarları, katsayılar üzerinden belirlendi ve performansa dayalı bir destekleme sistemi oluşturuldu. Destek konusu her üretim için değil, performansa dayalı üretim için gerçekleşmiş olacak. Temel hayvancılık desteklerimiz, büyükbaş ile küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği faaliyetlerinin desteklenmesinden oluşacak. Her bir destek için de temel destek tutarları belirlendi. Aile işletmeleri, genç ve kadın girişimciler, birinci derecede tarımsal örgüt üyeleri, planlama bölgelerinde bu işleri yapanlar da ilave destekleri kazanmış olacak.

Suni tohumlama, soy kütüğü, yerli sperma, ari işletme gibi konularda da ilave destekler verilecek. Ürün geliştirme destekleri de çiğ süt, besilik erkek sığır (karkas) ve tiftik üretimini kapsayacak.

Yeni destekleme modelin kadınlar ve gençler için ilk kez uygulanacak. Onları üretime teşvik ederken aynı zamanda verimliliği artırıcı kriterleri sağlayan üreticilerimizin de bu desteklerden daha fazla faydalanacağının altını çizmek istiyorum." (İLKHA)