• DOLAR 34.062
  • EURO 38.057
  • ALTIN 2742.287
  • ...

Doğanyol Ziraat Odası Başkanı Kürşat Ayaydın, STK'lar, muhtarlar ve çiftçiler ile birlikte kayısıda yaşanan fiyat istikrarsızlığına ve çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları gündeme getirmek amacıyla Doğanyol ilçe merkezinde basın açıklaması düzenledi.

"Her şey yüzde 300 artmış iken 2022 yılında 120 liradan sattığımız kayısıya 2024 yılında 120 lira fiyat veriliyor"

Malatya çiftçisine yapılan zulme, kayısı ürününe yapılan haksızlıklara ve fiyat istikrarsızlığına dur demek için toplandıklarını belirten Ayaydın, "Kayısı bizim vazgeçilmezimiz. Kayısı bizim gelir kaynağımız. Ama kayısımızı elimizden almak istiyorlar. 2022 yılında 120 liradan sattığımız kayısıya 2024 yılında 120 lira fiyat veriliyor. İki sene önce 300 lira yevmiye verdiğimiz işçi bu yıl bin liraya bulamadık. Mazot 12 lira iken şimdi 46 buçuk lira. Kayısı gideri sadece işçilik ve mazot değil. Kayısı, nazik, narin bir meyve, ilaçlaması var. Sürülmesi var. Sulaması var. Elektriğe yapılan zamlar var. Her şey yüzde 300 artmışken, kayısı fiyatı iki senedir aynı rakamda olması düşündürücü. Bu haksızlıkla ilgili Doğanyol'da çiftçilerimiz, STK'larımız ve muhtarlarımızla toplandık ve böyle bir basın açıklaması yapma gereği hissettik." diye konuştu.

"Ürünümüzü 120 liradan alıp da yurt dışına 300-360 liraya satmak hak mıdır?"

Ayaydın, "Biz çiftçiyiz, üretiyoruz. Ürettiğimiz malı 45 derecenin altında yaşadığımız işkenceyi hepiniz bilirsiniz. Bizim malımızı 120 liradan alıp da yurt dışına götürüp 300-360 liraya satmak hak mıdır? Bu konuda devletimizi, kayısı çiftçisinin yanında olmasını istiyoruz." çağrısında bulundu.

"TMO diğer stratejik ürünlerde fiyat belirlediği gibi kayısıda da belirlemeli"

Devletin nasıl stratejik ürünler olan incirde, fındıkta, üzümde fiyat veriliyorsa, kayısının da stratejik ürün olduğunu ve bunda da fiyat belirlemesi gerektiğini kaydeden Ayaydın, "Beş ay önce 200 liraya sattığımız kayısı şu anda 120 lira. Tüccarlar, birlik ve beraberlik içerisinde 'vatandaştan kayısı almayın' diye karar almışlar. Ya Allah'tan korkun! Bu konuda devlet çiftçisinin yanında olmalı. Özellikle üstüne bastıra bastıra söylüyorum. Toprak Mahsulleri Ofisi diğer stratejik ürünlerde alım yaptığı gibi, fiyat belirlediği gibi, kayısıda da bu fiyatı belirlemeli. Bu bizim hakkımız. Geçen hafta fındığa 75 lira zam geldi. Fıstığa 80 lira zam geldi. Üzüme 40 lira zam geldi. Kayısıyı da 120 liradan 90 liraya çekmeye çalışıyorlar." diyerek fiyat istikrarsızlığına tepki gösterdi. (İLKHA)