• DOLAR 33.987
  • EURO 38.06
  • ALTIN 2745.098
  • ...
İran'ın yeni dönem politikası: Çok taraflılık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HAMZA DURMAZ-   İran’ın Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri Kani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde konuştu. Yeni hükümetin dış politikadaki stratejisine ilişkin konuşan Kani, 

''Başarılı çok taraflı girişim olarak KOEP (Nükleer Anlaşma), İran'ın nükleer programına ilişkin gereksiz endişeyi gidermeyi başarmıştır.

Yeni İran hükümetinin dış politika yaklaşımı çok taraflılığı güçlendirmek yönündedir.

İran'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı, dış politikasının temel yaklaşımının yeni ufuklar açmak ve diğer devletlerle dostane ilişkileri kapsamlı bir şekilde genişletmek olduğunu açıkladı.'' ifadelerini kullandı. 

İran'da İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta geçirdiği helikopter kazasında ölmesi sonucu düzenlenen Cumhurbaşkanı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan, Tehran Times internet sitesi için "Yeni dünyaya mesajım" başlıklı İngilizce bir makale kaleme almıştı. 

Yönetiminin ‘İran’ın ulusal itibarına ve tüm şartlar altında uluslararası prestijini korumaya bağlılığın rehberliğinde’ olacağını kaydeden Mesud Pezeşkiyan, İran’ın dış politikasının ‘itibar, hikmet ve ihtiyata dayandığını’ ve bu devlet politikasının cumhurbaşkanı ve hükümetin sorumluluğunda olduğunu belirterek ‘bu amacı yerine getirmek için mevkisinin getirdiği tüm yetkiyi kullanma niyetinde olduğunu’ söyledi.

Pezeşkiyan, “Bunlar göz önünde bulundurularak, yönetimim, tüm ülkelerle ilişkilerde denge yaratarak, ulusal çıkarlarımız, ekonomik kalkınma, bölgesel ve küresel barış ve güvenlikle ilgili gerekliliklerle tutarlı bir şekilde, fırsatların yön verdiği bir politika izleyecek. Bu doğrultuda, gerilimleri azaltmak için gösterilecek samimi çabaları içtenlikle karşılayacağız ve iyi niyete iyi niyetle karşılık vereceğiz.” ifadelerini kullanmıştı. 

“İran’ın Avrupa ile ilişkilerinin iniş çıkışları olmuştur” diyen Pezeşkiyan, ABD’nin Mayıs 2018’de Ortak Kapsamlı Eylem Planı’ndan (JCPOA) çekildiğini hatırlatarak, Avrupa ülkelerinin anlaşmayı kurtarmak ve ABD’nin ‘hukuksuz ve tek taraflı yaptırımlarının ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini azaltmak için 11 taahhütte bulunduğunu’ kaydetti.

Avrupa ülkelerinin bu taahhütlerden caydığını ancak makul olmayan bir şekilde İran’dan JCPOA’da belirtilen tüm yükümlülüklerini tek taraflı olarak yerine getirmesini beklediğini söyleyen Mesud Pezeşkiyan, “Bu yanlış adımlara rağmen, karşılıklı saygı ve eşit muamele temelinde ilişkilerimizi doğru bir yola koymak için Avrupa ülkeleriyle yapıcı bir diyaloğa girmeyi bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir