• DOLAR 33.961
  • EURO 38.06
  • ALTIN 2739.05
  • ...
HÜDA PAR Vekili Dinç'ten Maden'deki tarihi Camii Kebir ve minaresi ile ilgili soru önergesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yazılı cevaplaması talebiyle, Elazığ ili Maden ilçesinde bulunan ve 1792 yılında inşa edilen tarihi Camii Kebir ve minaresinin 2014 yılında tescillenen restorasyon işlemlerine karşın restorasyon işlemine şimdiye kadar başlanılmaması ile ilgili olarak Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.  

Önergede şu ifadeler yer aldı:

"Elazığ'a bağlı Maden ilçesi Camii Kebir Mahallesi'nde bulunan ve 1792 yılında inşa edilen Camii Kebir ve 1899'da inşa edilen minaresi 15 Eylül 2010 yılında 'I.Grup Korunması Gereken Kültür Varlığı' olarak tescillenmiştir.

Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 20 Ekim 2014 tarih ve 2569 sayılı kararı ile Camii Kebir'in restorasyonu projesi tescillenmiştir. Ancak aradan geçen on yıllık süre zarfında tarihi caminin restorasyonu yönünde herhangi bir adım atılmamıştır.

19 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 1150 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile tarihi caminin de içerisinde yer aldığı Camii Kebir Mahallesi afet riskli alan olarak ilan edilmiştir.

Riskli ilan edilen alan içerisinde tarihi Camii Kebir'in de yer alması ve aradan geçen on yıllık süre zarfında restorasyon projesinin uygulanmasına dair herhangi bir girişimin yapılmamış olması, Maden halkı arasında tarihi caminin akıbeti ile ilgili endişeleri beraberinde getirmektedir.

Bu gelişmelere bağlı olarak;

1- 20 Ekim 2014 yılında restorasyon projesi tescillenen Camii Kebir ile ilgili aradan geçen on yıllık süreye rağmen herhangi bir adım atılmamasının nedeni nedir?

2- Camii Kebir'in restorasyonu işlemlerine başlanacak mıdır? Başlanacaksa ne zaman başlanacaktır?

3- Caminin yer aldığı mahallenin 'Afet riskli alan' ilan edilmesiyle caminin restorasyonunun bugüne kadar yapılmamış olması arasında bir ilişki var mıdır? Böyle bir ilişki ihtimalinden ötürü endişelerini her fırsatta dile getiren Maden halkını rahatlatacak bir açıklamanız olacak mı?" (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir