• DOLAR 33.801
  • EURO 37.474
  • ALTIN 2723.068
  • ...
Çin ve Japonya'dan Afganistan'a 23,7 milyon dolarlık yardım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin'in Kabil Büyükelçisi Zhao Xing, Afganistan İslam Emirliği Ekonomi Bakanı Din Muhammed Hanif ile bir araya gelerek Afganistan'a dönenlerin durumunu ele aldı.

Görüşmeye ilişkin açıklamada bulunan Afganistan İslam Emirliği Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Abdurrahman Habib, görüşmede; ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesi, Vahan koridorunun inşası, Vahan koridorunun ekonomik ve transit önemi, Logar ilindeki Mes Aynak bakır madeni için yol yapımına başlanması ve Çin'in Afganistan'ın altyapı sektörlerine yatırım yapması konularının ele alındığını bildirdi.

Sözcü Habib, "Çin Büyükelçisi, Ekonomi Bakanı ile görüştü ve bu görüşme sırasında büyükelçi, Afgan geri dönenlerin zorluklarını gidermek için 100 milyon Çin Yuanı'nın (Yaklaşık 13,7 milyon dolar) teslim edileceğine dair güvence verdi. Bu paranın bir kısmı ayrıca sel mağdurlarına yardım için kullanılacak." dedi.

Japonya'dan da Afgan çiftçilere 10 milyon dolarlık yardım

Japonya'nın Kabil Büyükelçisi Takayoshi Kuromiya, Maden ve Petrol Bakanı Hidayetullah Bedri ile yaptığı görüşmede, Afganistan'daki çiftçilere alternatif ürünler ve bağımlılara sağlık hizmetleri sağlamak amacıyla Japonya'dan 10 milyon dolarlık bir yardım paketi sağlandığını duyurdu.

Maden ve Petrol Bakanlığı Sözcüsü Hümayun Afgan, Maden ve Petrol Bakanı Hidayetullah Bedri'nin, Japonya'nın Afganistan Büyükelçisi Takayoshi Kuromiya ve Türkmenistan'ın Kabil Büyükelçisi Khawaja Awadov ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunduğunu aktardı.

Sözcü Afgan, görüşmelerde Afganistan'ın bu ülkelerle ilişkilerinin genişletilmesi, TAPI projesinde son dönemde kaydedilen ilerleme, Amu Derya petrol havzasındaki Kaşkari blok projesinin zorluklarının çözümü ve Logar'daki Mes Aynak bakır madeni projesinin başlatılması konularının ele alındığını söyledi.

Afgan, "Bu toplantıda TAPI projesinin Afganistan ve ilgili bölge ülkeleri açısından önemli olduğu değerlendirilmiş ve bu projenin Maden ve Petrol Bakanlığı tarafından önceliklendirileceği güvencesi verilmiştir." dedi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir