Bakan Uraloğlu: Yusufeli Merkez Viyadüğü sayesinde yıllık 43 milyon TL'lik tasarruf sağlanacak
Yusufeli Merkez Viyadüğü'nün açılış töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Viyadük sayesinde zamandan 30 milyon lira, akaryakıttan 13 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 43 milyon lira tasarruf edeceğiz." dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 3'üncü en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı köprülerinin son halkası olan Yusufeli Merkez Viyadüğü'nün açılış töreninde konuştu.
Bakan Uraloğlu, 69,2 kilometre uzunluğundaki Yusufeli Relokasyon Yollarını 22 Kasım 2022 tarihinde Yusufeli Barajı ile birlikte hizmete sunduklarını, Yusufeli Merkez Viyadüğü'nü ise 11 Haziran'da araç trafiğine açtıklarını hatırlattı.
90,5 kilometre olan Yusufeli-Artvin merkez yolu uzunluğunu 75 kilometreye düşürdüklerini ve yolu 15,5 km kısalttıklarını vurgulayan Uraloğlu, "Bu kısalma sayesinde 25 dakika kazanarak ortalama 95 dakika süren yolculuk süresini de 70 dakikaya indirdik. Böylece zamandan 30 milyon lira, akaryakıttan 13 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 43 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da bin 5 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız." dedi.
Bakan Uraloğlu, su yollarını tutan ve suyuna sahip çıkan milletlerin her daim tarihe damga vuran medeniyetler kurduklarını ve refaha kavuştuklarını söyledi.
Uraloğlu, "'Fırat ve Dicle' olmasa Mezopotamya, 'Kızılırmak' olmasa Hitit, 'Nil' olmasa Mısır medeniyetleri olmazdı. 'Su medeniyettir' ve dünyada ilk tarım faaliyetlerinin ülkemiz sınırları içindeki Harran Ovası'nda yapıldığını düşünürsek mesele daha iyi anlaşılır. Bu noktada 2,3 milyar metreküp su depolama ve yıllık 1 milyar 900 milyon kilovatsaat enerji sağlama kapasitesiyle cumhuriyet tarihimizin en gurur verici eserlerinden Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralimizin önemi de ortaya çıkmaktadır." dedi.
Bakan Uraloğlu, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bizler Yusufeli Barajı kapsamında; mevcut yerleşkesi ve karayolunun bir bölümü sular altında kalan yeni Yusufeli ilçesinin ulaşımını sağlayacak bağlantı yollarını inşa etmenin gururunu yaşıyoruz. Üstelik bu projemiz Bakanlığımızın Karadeniz Bölgesindeki en büyük projeleri arasında yer alıyor. Hatta, şöyle bir örnek daha vereyim, bundan 22 yıl önce Türkiye'nin toplam tünel uzunluğu 50 kilometre iken biz sadece burada, 56,7 kilometre uzunluğunda 39 tünel inşa ettik. Yani 80 yılda yapılan 50 kilometrelik tünel uzunluğundan fazlasını tek bir projede tamamladık. 69,2 km uzunluğundaki Yusufeli Relokasyon Yollarını, Merkez Viyadüğü dışında 22 Kasım 2022 tarihinde Yusufeli Barajı ile birlikte hizmete açmıştık. Bu projemiz ile Artvin'i Erzurum'a, Kafkasları ve Karadeniz sahil kesimini Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan kuzey-güney aksının standardını önemli ölçüde yükselttik. Yüksek dağların ve derin vadilerin bulunduğu bölgede, doğaya meydan okuyan yüksek teknoloji ürünü viyadüklerle ulaşım standardını arttırarak daha güvenli ve konforlu bir seyahat imkânı sunduk." dedi.
Uraloğlu, "Viyadüğümüzün tamamlanmasıyla; Yusufeli Barajı'nın su tutması sonucunda su altında kalan Artvin-Yusufeli-İspir-Erzurum güzergahında yeniden bütünlük sağladık. Yolun büyük bölümünü tünel, köprü ve viyadüklerle geçerek Artvin'in yüksek turizm potansiyeline sahip eşsiz doğasını koruduk. Bildiğiniz üzere Tekkale Viyadüğü, Yusufeli Baraj Viyadüğü ve Şilenkar Viyadüğü'nü daha önce hizmete almıştık. 'Çelik Ortotropik Köprü' olarak projelendirilen Yusufeli Merkez Viyadüğü'nü de itme-sürme yöntemiyle hayata geçirdik. Tabliyelerinin yapımında yaklaşık 7 bin 100 ton çelik kullandık. Bakın, Fransa'nın simge yapılarından biri olan Paris'in ortasındaki Eyfel Kulesi'nde 7 bin 300 ton çelik kullanıldığını düşündüğümüzde Yusufeli'nde hayata geçen projemizin ne kadar büyük bir proje olduğu daha da iyi anlaşılıyor. Köprümüz 8 orta ayak, 2 de kenar ayak olmak üzere 10 ayaktan oluşuyor. 685 metre uzunluğa ve en yüksek ayağı yaklaşık 150 metre yüksekliğe sahip projemiz sayesinde; kış aylarında meydana gelen buzlanma, kaya düşmesi ve heyelan gibi doğa olayları sonucunda yaşanabilecek tehlikelerin önüne geçtik. Trafiği güvenli hale getirerek, seyahat konforunu arttırdık. Yusufeli-Sarıgöl-Öğdem ile Yusufeli-İspir gibi yerel yol ağlarının da konforlu karayolu bağlantısını sağladık." diye belirtti.
Bakan Uraloğlu, "Baraj gölünün etrafından dolanan 16,2 kilometrelik yol kesimini 685 metrelik merkez viyadüğü ile geçerek mevcutta 90,5 kilometre olan Yusufeli Artvin merkez yolu uzunluğunu 75 kilometreye düşürdük; yolu 15,5 km kısalttık. Bu kısalma sayesinde 25 dakika kazanarak Yusufeli-Artvin arasında ortalama 95 dakika süren yolculuk süresini de 70 dakikaya indirdik. Böylece viyadüğümüzle zamandan 30 milyon lira, akaryakıttan 13 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 43 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 1005 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)