• DOLAR 34.082
  • EURO 37.681
  • ALTIN 2744.872
  • ...
Pezeşkiyan'dan Avrupa'ya ilk mesaj!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HAMZA DURMAZ-   İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan makalesinde “İran'ın ulusal çıkarları, ekonomik kalkınması, bölgesel ve küresel barış ve güvenliğin gerekleriyle uyumlu olacak şekilde, tüm ülkelerle ilişkilerde denge yaratarak fırsatları değerlendirmeye dayalı bir politika izlemeye devam edecektir'' dedi. 

Pezeşkiyan, "komşu ülkelerin  kaynaklarını yıpratıcı rekabetler, silahlanma yarışları veya birbirlerini kontrol altına almak için israf etmemeleri gerektiğine" inandığını da ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı, "bölgedeki ülkeler arasındaki ortak zorlukları gelecek nesillerin yararına ele alma" zamanının geldiğini belirterek, "bölgesel kalkınma ve refah için işbirliğinin dış politikanın yol gösterici ilkesi olacağını" açıkladı.

İşgal rejiminin  Gazze Şeridi'ne karşı devam eden imha savaşıyla ilgili olarak Pezeskiyan, yönetiminin "ilk tedbir olarak komşu Arap ülkelerini işbirliği yapmaya, tüm siyasi ve diplomatik yollardan yararlanmaya, kalıcı bir ateşkes sağlamaya öncelik vermeye çağıracağını" vurguladı.

Moskova ile ilgili olarak İran'ın yeni  cumhurbaşkanı, Rusya'nın "stratejik bir müttefik ve İran'ın önemli bir komşusu" olduğunu vurguladı ve yönetiminin  işbirliğini genişletme niyetini  belirtti. 

Pezeşkiyan Avrupa ülkelerinin attığı b adımlara rağmen, "İlişkileri düzeltmek amacıyla, karşılıklı saygı ve eşitlik ilkelerine dayalı olarak Avrupa ülkeleriyle yapıcı bir diyalog kurmayı dört gözle beklediğini belirtti. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir