• DOLAR 33.454
  • EURO 36.652
  • ALTIN 2564.248
  • ...
Bir yanda işgal bir yanda hastalık!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HİLAL HİKMET YEŞİLBUDAK

Siyonist israilin 7 Ekim 2023'te Gazze'ye saldırılarını başlatmasıyla birlikte getirdiği kısıtlamalar ve yardım girişlerini engellemesi nedeniyle oluşan gıda eksikliği sebebiyle yeterince beslenemeyen Filistinlilerin sağlık durumu, kirlilik sonucu yayılan hastalıklarla daha da kötüleşiyor.

İşgal ordusunun Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde çalışmalarını yürüten belediye görevlilerini doğrudan hedef alması da bu hizmetlerin aksamasına neden oluyor.

Yerel ve uluslararası sağlık kuruluşları, barınma merkezlerinde aşırı kalabalıklaşma, kişisel hijyen ve gerekli tedavilerin sağlanmaması nedeniyle yerinden edilenler arasında hastalık ve salgın hastalıkların yayıldığı konusunda defalarca uyarıda bulundu.

Gazze Şeridi'ndeki hükümetin medya ofisinden alınan son verilere göre, saldırıların başlangıcından bu yana, yerinden edilme nedeniyle yaklaşık 71 bin 338 viral hepatit enfeksiyonu vakası izlendi.

Hastalıklar yayılıyor

Siyonistlerin eski Savunma Bakanı Liberman, katil Netanyahu'nun ülkeyi yıkıma sürüklediğini söyledi
Gazze Belediyesi Sözcüsü Husni Muhenna, yaptığı açıklamada, "Sadece Gazze kentinde 100 bin tondan fazla katı atığın birikmesi, özellikle çeşitli barınma merkezleri ve rastgele çöplüklerin bulunduğu yerlerde yaşayanlar ve yerinden edilmiş kişileri için gerçek bir tehlike oluşturuyor." dedi.

Katı atık depolama alanlarının hastalıkların ve salgın hastalıkların yayılmasında, özellikle kalabalık yerlerde ve çeşitli barınma merkezlerinde bulaşıcı hastalıkların yayılmasını hızlandıran böcek ve kemirgenlerin de üremesinde etkili olduğunu dile getiren Muhenna, su kuyularının işletilmesi için gerekli yakıtın bulunmaması nedeniyle yaşanan ciddi su sıkıntısının da kentte hastalıkların giderek daha hızlı yayılmasına neden olduğunu kaydetti.

"Şu anda Gazze'de mevcut olan su miktarı sınırlı. Filistinlilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli değil." diyen Muhenna, "Atıkların sağlıklı bir şekilde bertaraf edilmemesi ve nakledilmemesinin bulaşıcı hastalıkların ve salgın hastalıkların yayılmasını ve sağlık risklerini artırdığını vurguladı.

Tüm uluslararası kuruluşlara, "Gazze'deki saldırıları durdurmak, akaryakıt, su ve elektrik tedarikini yeniden başlatmak ve belediyenin sağlık üzerindeki etkilerini hafifletmek, şehrin yaşadığı çevre felaketinin büyümesini engellemek için temel hizmetleri sağlamak üzere gerekli makine ve teçhizatı sağlamak amacıyla acilen müdahale" çağrısında bulunan Muhenna "Gazze Şeridi sakinleri, özellikle de çocuklar arasında kıtlık ve hastalıklar artıyor. İsrail açlık politikası uyguluyor ve Gazze'deki sivillerin tedavi görmesini önlüyor." dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir