• DOLAR 32.552
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2448.868
  • ...

BATMAN - Dicle Kalkınma Ajansı'nın (DİKA), 2013 Mali Destek Programlarından KOBİ'lere yönelik olan Sektörel Gelişme Mali Destek Programı kapsamında Siirt'ten Ka.Ahi Enerji Limited Şirketi'nin "Siirt'in Güneşi, Siirt'in Enerjisi" adlı projeleri başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı.

 

DİKA'dan yapılan açıklamada, projenin toplam bütçesinin bir milyon 504 bin TL olduğu ve DİKA tarafından yüzde 31 oranında desteklenerek 469 Bin TL kaynak sağlanacağı belirtildi.

 

Projenin amacı, Güneş Enerjisi Elektrik Santralı ile yenilenebilir enerji kaynaklı bir elektrik enerji santrali kurularak, bölge enerjisinin temiz enerji kaynaklarından sağlanmasına katkı sağlanacağı dile getirilen açıklamada, "Siirt'te 8 Hidrolik Enerji Santrali, bir Termik Enerji Santrali olmak üzere 9 adet Elektrik Enerji üretim firması bulunmaktadır. Projenin gerçekleşmesi ile yüzde 11 oranında elektrik enerji santrali sayısı artacaktır. Yıllık 850 bin kwh yenilenebilir enerji kaynağından elektrik üretimi ile yılda 500 ton karbon emisyonu azaltılacaktır." denildi.

 

Firmanın, kurulan tesis ile birlikte 2 güvenlik görevlisi, bir elektrik mühendisi, bir elektrik teknisyenine yeni istihdam sağlayarak çalışan sayısını 15 kişiye çıkacağı ifade edilen açıklamada, ayrıca güneş enerjisi santralinin kurulumu süresince 20 kişiye 45 iş günü geçici iş imkânı sağlandığı kaydedildi.

 

Açıklamanın sonunda, KOBİ'lerin ürün çeşitliliği artırılarak, Bölgenin işgücü niteliklerinin artırılmasına böylece işsizliğin ve göçün azaltılmasına katkı sağlanacağı belirtilerek, "Ajans'ın faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi'nin enerjisini temiz kaynaklardan sağlayarak, yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesiyle Bölge sosyo-ekonomik yönden geliştirilecektir." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)