• DOLAR 33.491
  • EURO 36.643
  • ALTIN 2577.541
  • ...
Yaz tatilleri, çocukların ağız ve diş sağlığı bakımı için çok uygun bir dönemdir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

7-12 yaş arasındaki çocukların ağızlarındaki diş sayısının 24-28 arasında değişebildiğini ifade eden Pedodonti Uzmanı Özge Şentürk, ailelere çocuklarının bu dönemdeki ağız ve diş sağlığı hakkında uyarılarda bulunurken, yaz tatillerinin çocukların ağız ve diş sağlığı bakımı için çok uygun bir dönem olduğunu söyledi.

11-13 yaşları arasında çocukların dişlerinde bir düzensizlik ve estetik olmayan bir görünüm ortaya çıkabileceğini ifade eden Şentürk, "Bu dönemde çocukların çene büyümesi ve dişlerin yerine oturması devam ederken, bu düzensiz görünüm zamanla düzelir ve yetişkin diş yapısı oluşur." dedi.

"Çirkin ördek dönemi"

Bu yaşlar arasındaki çocuklarda görülen diş estetiği bozukluklarının diş hekimliğinde ‘Çirkin Ördek Dönemi’ olarak adlandırıldığını dile getiren  Şentürk, "Ön üst kesici dişler arasında geniş bir boşluk, yan kesici dişlerin daha küçük ve bazen yamuk çıkması, azı dişlerinin çıkmaya başlaması ve bu nedenle diş diziliminde geçici düzensizlikler, çirkin ördek döneminin belirgin özellikleridir." diye belirtti.

"Olumsuz bir durumda ilerleyen yaşlarda çocukların dişlerinde çapraşıklıklar oluşabilir"

Çocuklardaki bu dönemin geçici olmakla birlikte dikkat edilmesi gereken süreç olduğunu belirten Şentürk şunları söyledi:

"Bu dönem geçicidir ve çocukların dişleri büyüdükçe ve yerine oturdukça daha düzenli bir hale gelir. Bu dönemin doğru ilerleyip ilerlemediğini kontrol etmek için çocuğunuzu mutlaka bir pedodonti uzmanına muayene ettirmelidirler. Okulların kapalı olduğu yaz dönemi de bunun için çok uygun zamanlama olabilir.  Herhangi olumsuz bir durumda ilerleyen yaşlarda çocuğunuz dişlerinde çapraşıklıklar oluşabilir ve bunun için ortodontik değerlendirme ve tedavi gerekebilir." diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir