• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
TBMM'ye "Sokakta sıfır başıboş köpek politikası" talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana Seyhan'da başıboş sokak köpekleri tarafından parçalanan ve yaşam mücadelesi veren 5 yaşındaki Abbas Haşmet isimli çocuğun durumu ile ilgili Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkını Savunma Derneği tarafından TBMM önünde basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasında TBMM üyelerine çağrıda bulanarak 5199 sayılı yasada gerekli değişikliklerin ivedi bir şekilde yapılmasını ve sokakta sıfır başıboş köpek politikası bir kez daha talep edildi.

Sokak hayvanlarından zarar gördükleri gerekçesiyle Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakları Savunma Derneği çatısı altında örgütlenen aileler ile hukukçular, TBMM önünde acilen sahipsiz başıboş hayvanlarla ilgili yasal önlemler alınması çağrısı yaptılar.

Hayvan hakları savunucusu sivil toplum örgütleri tarafından sıkça protesto eylemleri düzenlenen TBMM Dikmen Kapısı önünde bu sefer başıboş sokak hayvanları nedeniyle çocuklarıyla birlikte zarar gördüklerini belirten aileler vardı.

Basın açıklaması Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakları Savunma Derneği Başkanı Avukat Meltem Zorba tarafından okundu.

Zorba, “Ülkemizde her gün başıboş köpekler sebebiyle yüzlerce saldırı vakası yaşanıyor. Bu vakaların bir kısmı ölümle sonuçlandı. Bir kısmında da ağır yaralanma durumları oldu. 2022'den bu yana 74 insan hayatını kaybetti. Senede 400 bin insan kuduz riski yüzünden kuduz aşısına maruz kalıyor. Başıboş köpekler, diğer hayvanlara da zarar veriyor ve hastalıklara sebep oluyor.” dedi.

Hayvan hakları savunucularının desteklediği "kısırlaştır, bulunduğu yere geri bırak ve yaşat" yaklaşımıyla sokaklardaki soruna çözüm sağlanamadığını söyleyen Zorba, "İddia edildiği gibi bu yöntemle başarı elde etmiş ülke yok. Tam ve etkin bir çözüm için bütün kamusal alanlardan sahipsiz köpeklerin güvenli alanlara alınmasını düşünüyoruz. Kamusal alanlarda besleme yapılmamasını talep ediyoruz. Kanunda her türlü çözümü destekliyoruz. Güvenli alana alınan sahipsiz köpeklerle ilgili gerekli olan bütün çözümlerin uygulanması üzere, kanunun yasalaşması için hükümetimize ve Meclisimize desteğimiz tamdır.” diye konuştu. (İLKHA)




Bu haberler de ilginizi çekebilir