• DOLAR 34.708
  • EURO 36.736
  • ALTIN 2959.489
  • ...

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Akar, anız yakmanın zararları ve önlenmesi hakkında İLKHA Muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

"Yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır"

Akar, "Bölgemizde hububat hasadından sonra ikinci ürün ekimi için kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü ve hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ve çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır" dedi.

"Anız yangınları, her yıl milyarlarca liralık maddi zarara neden olmaktadır"

Hububat hasadından sonra geriye kalan anızın yakılmasının ciddi anlamda zararlara yol aştığına dikkat çeken Akar, "Orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır. Bölgemizde anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zarara neden olmaktadır" diye kaydetti.

"Çevresel, ekonomik ve insan sağlığı açısından ciddi zararları var"

Anız yakmanın çevresel, ekonomik ve insan sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Akar, "Anız yakmanın sayısız zararlarından bazıları şunlardır: Çevresel Etkiler: Toprak verimliliğini azaltır. Hava kirliliğine sebep olur. Biyolojik çeşitliliği tehdit eder. Ekonomik Kayıplar: Tarım arazilerinin verimliliğini düşürerek ekonomik zarara yol açar. Orman yangınlarına sebep olarak büyük maddi kayıplara neden olur. İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkiler: Solunum yolu hastalıklarını artırır. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişiler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" diye dikkat çekti.

"Anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar"

Hububat hasadının mümkün olduğu kadar alçaktan yaptırılması gerektiği tavsiyesinde bulunan Akar, "Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlular balya makinesi ile balyalanarak hayvan yemi olarak veya ahırlarda altlık olarak kullanılabilir veya sanayide enerji üretiminde, kâğıt ve karton yapımında kullanılabilir. Namlu denilen bu sap ve saman tarladan uzaklaştırıldıktan sonra geriye kalan anız sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenmiş olur" ifadelerini kullandı.

"Anız yangınlarının önlenmesi çevresel sürdürülebilirlik ve toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır"

Kentte kontrollü anız yakılması dâhil hiçbir şekilde anız yakılmasına izin verilmediğini belirten Akar, "Anız yakmak, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 6831 sayılı Orman Kanunu gereğince yasaktır ve ağır cezai yaptırımları bulunmaktadır. Ayrıca, anız yangınlarına sebebiyet veren kişilere idari para cezaları uygulanmaktadır. Anız yangınlarının önlenmesi hem çevresel sürdürülebilirlik hem de toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.

Son olarak Akar, tüm çiftçilerin bereketli ve hayırlı bir üretim sezonu geçirmeleri dileğinde bulundu. (İLKHA)