• DOLAR 34.198
  • EURO 37.16
  • ALTIN 2979.5
  • ...
Dünya genelinde yaşlı nüfus hızla artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CAFER SELÇUK

Dünya genelinde farklı bölgelerde farklı oranlarda artan küresel nüfus, şu anda 8 milyar kişiyi aşmış durumda. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından yayımlanan "2024 Dünya Nüfus Durumu Raporu", bölgesel büyüme modelleri, nüfus yoğunluğu ve kentleşme oranlarında önemli değişiklikler olduğunu ortaya koyuyor.

Dünya genelinde nüfusun yaşlanmasıyla birlikte özellikle Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'nın belirli bölgelerinde yaşlı nüfusun oranı artıyor. Bu durum, sağlık sistemleri, emeklilik planları ve işgücü dinamikleri açısından çeşitli zorlukları beraberinde getiriyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunduğu öneriyle her yıl 11 Temmuz'u "Dünya Nüfus Günü" olarak kutlanmasını önerdi. Bu gün, dünya genelindeki nüfus kaynaklı sorunlara dikkat çekmek amacıyla kutlanıyor.

Dünya nüfusunun yüzde 10,3'ü 65 yaş üstü

UNFPA verilerine göre, dünyada 65 yaş üstü kişilerin oranı 1974 yılında 5,5 iken 2024 yılında neredeyse iki katına çıkarak yüzde 10,3'e yükseldi. 2074 yılında bu sayının tekrar ikiye katlanarak yüzde 20,7'ye yükselmesi, 80 yaş ve üzeri kişilerin sayısının üç kattan fazla artması bekleniyor.

Halihazırda gelişmiş ülkeler en yüksek yaşlı nüfus oranına sahipken, gelişmekte olan ülkeler genellikle hızlı nüfus yaşlanmasına tanık oluyor.

Küresel düzeyde nüfusun yaşlanması, ortalama yaşam süresindeki iyileşmelere bağlı olurken, birçok ülkede doğurganlık oranlarındaki düşüşle de ilişkili.

Bu haberler de ilginizi çekebilir