• DOLAR 34.343
  • EURO 36.498
  • ALTIN 2829.319
  • ...
Çocuklarda oturuş bozukluklarına dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak önemli bilgiler verdi.

Çocuklarda oturuş bozuklukları kas iskelet sistemi gelişimini etkileyip uzun vadede ortopedik sorunlara yol açabilecek önemli problemlerdir.

Çocuklarda sıkça görülen oturuş bozuklukları şunlardır:  

W Oturuşu

Çocukların dizlerini bükerek kalçalarının iki yanına yerleştirdiği ve bacaklarını dışa doğru açarak oturduğu pozisyondur. Çocuklar genellikle 1-3 yaşları arasında W şeklinde oturmaya başlarlar. Bu yaş grubu, çocukların bağımsız hareket etmeye başladığı ve oturma pozisyonlarında çeşitli denemeler yaptığı bir dönemdir. Bu oturma şekli, özellikle kasları ve eklemleri daha esnek olan küçük çocuklar arasında yaygındır. W oturuşu, kalça ve diz eklemlerine aşırı yük bindirebilir ve bu eklemlerde anormalliklerin gelişmesine yol açabilir.

Nedenleri

Denge ve Stabilite: W oturuşu, çocuklara geniş bir destek yüzeyi sağlar ve bu da onlara denge ve stabilite hissi verir. Bu, özellikle denge konusunda henüz tam gelişmemiş olan küçük çocuklar için cazip olabilir.

Kas Gücü: Bu pozisyon, çocukların minimal kas kullanımıyla oturmasına olanak tanır. Bu nedenle, kasları henüz tam olarak gelişmemiş çocuklar bu pozisyonu tercih edebilirler.

Esneklik: Küçük çocukların eklemleri ve kasları genellikle daha esnektir, bu da W oturuşunu onlar için rahat hale getirir.

Yukardaki sayılan nedenlerin dışında biyomekanik olarak w oturuşun asıl nedeni uyluk kemiğinin normal populasyona göre gelişim farklılığıdır.

Çözüm önerileri Fizyoterapi: Eğer çocukta kalıcı bir oturma bozukluğu veya postüral sorun gelişmişse fizyoterapi faydalı olabilir. Fizyoterapi, kas güçlendirme egzersizleri ve doğru duruş teknikleri ile bu sorunları çözmeye yardımcı olabilir. Düzenli Kontroller: Çocuğun duruş ve oturma alışkanlıklarını düzenli olarak kontrol etmek, potansiyel sorunları erken tespit etmeyi sağlar. Aktif Oyunlar: Çocuğun denge ve koordinasyon becerilerini geliştiren oyunlar ve aktiviteler teşvik edilmelidir. Bu, çocuğun farklı kas gruplarını kullanmasına ve daha dengeli bir oturma şekli geliştirmesine yardımcı olabilir.

Uyluk kemiğinin bu tarz gelişim farklılıkları genellikle 10-12 yaşına kadar kendiliğinden düzelmektedir. Çocuğun W şeklinde oturuşunun engellenmesi hastalığın veya bu durumun doğal seyrine hiçbir katkısı bulunmamaktadır. 10 yaşın üzerindeki çocuklarda muayene ile ve çekilen grafilerde yapılan ölçümlerle cerrahi müdahele bir tedavi seçeneği olarak yer almaktadır.

Kambur Oturuş

Çocukların sırtlarını bükerek omuzlarını öne doğru düşürerek oturmasıdır. Bu pozisyon omurga sağlığı için zararlıdır ve uzun vadede kifoz (kamburluk) gelişimine yol açabilir. Kambur oturuş, çocuklar arasında en sık görülen oturma bozukluğudur.

Kambur oturuş modern yaşam tarzının ve teknolojinin etkisiyle özellikle ekran başında fazla vakit geçiren çocuklar arasında en yaygın oturma bozukluğudur. Bu pozisyon uzun süreli oturmalarda omurganın doğal kıvrımlarını bozarak duruş bozukluklarına sırt ve boyun ağrılarına yol açabilir.

Nedenleri

Teknolojik aletlerin sık kullanımı: Bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların uzun süre kullanılması.

Spor faaliyetlerin yetersiz olması: Yeterli fiziksel aktivitenin yapılmaması ve kasların zayıf olması.

Ergonomik olmayan çalışma ortamları: Uygun olmayan masa ve sandalye kullanımı.

Çözüm önerileri Ergonomik Düzenlemeler: Çocukların çalışma alanlarını ergonomik olarak düzenlemek, uygun masa ve sandalye kullanmak. Fiziksel Aktivite Teşviki: Çocukların düzenli olarak egzersiz yapmaları teşvik edilmeli, özellikle sırt kaslarını güçlendiren aktiviteler önerilmelidir. Duruş Eğitimi: Çocuklara doğru oturma ve duruş alışkanlıkları kazandırmak.

Doç.Dr.Aybars Kıvrak,'' Çocuklarda oturma bozukluklarını önlemek için ebeveynlerin ve eğitimcilerin farkındalık yaratması, çocukların doğru oturma pozisyonlarını öğrenmesi ve uygulaması önemlidir. Bu önlemler uzun vadede sağlıklı bir postür ve ortopedik sorunlardan korunma açısından kritik bir rol oynar. Eğer çocuğunuzda duruş bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurmanız önerilir.''dedi. (İLKHA)  

Bu haberler de ilginizi çekebilir