Gazze'de yaşananları dev tuvale çizen genç ressam, soykırıma sessiz kalınmasına dikkat çekti
27 yaşındaki genç ressam Kasım Tan, Üsküdar’da bulunan Vâlide-i Cedîd Camii’nin duvarına yaptığı çalışmada; işgal rejiminin Gazze'de gerçekleştirdiği soykırıma dikkat çekmek için yaşanan acıları tuvale çizdi.
Yaklaşık 9 ayı aşkın bir süredir işgal rejiminin Filistin’de uyguladığı soykırıma dünyanın birçok yerinde farklı şekillerde dikkat çekiliyor.
27 yaşındaki genç ressam Kasım Tan, Üsküdar’da bulunan Vâlide-i Cedîd Camii’nin Marmaray’a bakan duvarına 9 metreye 3 metrelik tuval üzerine Gazze’de yaşanan soykırımı resmetti.
İşgal rejiminin 7 Ekim 2023'ten bu yana uyguladığı soykırımdan "Bu soykırıma karşı ne yapabilirim?" düşüncesiyle uzun süre inzivaya çekilen Tan, sanatı ile yaşanan soykırıma dikkat çekme kararı aldı.
Gerekli mercilerden izinleri alan Tan, 5 hafta boyunca günün belirli saatlerinde tablosu üzerinde çalışma yaptı.
Üsküdar Meydanı'ndan geçen süreç boyunca vatandaşlar, genç ressamın yaptığı çalışmayı seyrederek ve fotoğrafını çekerek, duyarlı ressama çalışması nedeniyle teşekkürlerinin yanı sıra desteklerini sunuyor.
Geçtiğimiz hafta biten çalışma hala sergilenmeye devam ediyor
9 metreye 3 metre şeklindeki tuvale yağlı boya ile yapılan çalışmada; Filistin ile özdeşleşmiş birçok simge bulunuyor.
Yaptığı eserin Filistin davası ile aynı kaderi yaşayarak sahipsiz bırakıldığından dert yanan ressam Kasım Tan, yapmış olduğu eserle ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
"Nasıl ki insanların sessizliğinden bu katliam olduysa aynı şekilde bu da katliamı ifadelerle simgeleyecek şekilde ortaya çıkmış oldu"
Çalışmanın yaklaşık 5 hafta önce başladığını ve geçtiğimiz hafta yapılan son dokunuşları insanların şahitliğinde nihayete erdiğini belirten Tan, "Amacım; Filistin meselesi tamamen sıradanlaşıyordu ve bunun sıradanlaşmaması için hem tarihe hem sanat tarihine bir eser ortaya koymaktı. Bunu atölyede değil de dışarıda insanların gözü önünde yapmak istedim, insanlar eşliğinde yapmış olmanın hem iyi yönleri hem de kötü yönleri oldu. İyi yönlerinden bahsedecek olursak nasıl ki katliam insanların gözü önünde olduysa bu iş de insanların gözü önünde alınmış oldu. Kötü yönünden bahsedersek yine nasıl ki insanların sessizliğinden dolayı katliam olduysa bu iş de aynı şekilde o katliamı ifadelerle simgeleyecek şekilde ortaya çıkmış oldu." dedi.
"Hem zulmü hem de mücadeleyi simgeliyor"
Tabloda hayal ürünü bir şeyin olmadığını dile getiren Tan, "Hemen dibimizde yaşanan trajedinin hikayesi var. Hem zulmü hem de mücadeleyi simgeliyor. Sağ taraftan soykırımla başlayıp sol tarafa geldikçe bir mücadele söz konusu oluyor ve bu mücadelenin en büyük simgesi de zeytin fidanı eken bir Filistinli olmasıdır. Çünkü bir toprağa, vatana bir fidan ekmek en büyük mücadeledir diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
"Bu iş şu an gerçek anlamda Filistin'le aynı kaderi yaşıyor"
Gerek insanların gerek kamuoyunun tepkilerinin iyi yönde olduğunu aktaran Tan, "İşin sonuna geldiğimizde, iş bir tık ortada kalmış gibi görünüyor. Yani bu iş başka bir yerde yapılmış olsaydı eminim ki işe sahip çıkanlar olacaktı. Fakat bu iş şu an gerçek anlamda Filistin'le aynı kaderi yaşıyor. Nasıl ki Filistin şu anda sahipsiz gün gün yok oluyorsa buradaki sanat eseri de dışarıda gün gün kendini yok ediyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)