• DOLAR 32.582
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2457.373
  • ...
ABD`den Yeni İşkence Teknikleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD askeri hekimleri, CIA ve Pentagon’dan gelen emirler doğrultusunda Guantanamo Bay’de kullanılmak üzere yaratıcı yeni işkence metotları tasarladılar.

Daily Mail’in haberine göre Pazartesi günü yayınlanan bir raporda, ABD ordusuyla birlikte çalışan doktorlar ve psikologların Guantanamo Bay’deki terör şüphelilerine yönelik sistematik işkence için metotlar planlayıp ayrıca bu işkenceye dahil oldukları yönünde rahatsız edici ithamlarda bulunuldu.

Ulusal Güvenlik Gözaltı Merkezleri’nde Tıbbi Profesyonelliği Muhafaza Etme’ye ilişkin Özel Görev Komitesi (The Taskforce on Preserving Medical Professionalism in National Security Detention Centers) 11 Eylül saldırıları sonrasındaki on yılda, ABD askeri hekimleri, psikiyatristleri ve psikologlarının, Başkan George W. Bush ve Barack Obama yönetimi altında hizmet veren ordu liderlerinin emirleri doğrultusunda hareket ederken mahkumlara yönelik “zalim, acımasız ve aşağılayıcı muameleye” izin verdiklerini ortaya koydu.

Raporda, Hipokrat yemini etmiş doktorların, Guantanamo Bay’deki terör şüphelilerinden bilgi almak üzere basınçlı su ile sorgulamanın, uyku deprivasyonunun ve duyusal yüklenmenin en iyi nasıl uygulanacağına ilişkin orduya tavsiyede bulundukları belirtiliyor.

Tıp Mesleği Enstitüsü (Institute on Medicine as a Profession - IMAP) ve Açık Toplum Vakıfları (Open Society Foundations) tarafından desteklenen iki yıllık bir çalışmanın ürünü olan “Ahlak Kuralları Terk Edilmiş: Terörizme Karşı Savaşta Tıbbi Profesyonellik ve Tutuklu Suistimali” (Ethics Abandoned: Medical Professionalism And Detainee Abuse In The War On Terror) isimli rapor, durumdan doğrudan Savunma Bakanlığını ve CIA’yi sorumlu tutuyor.

19 kişiden oluşan panel, Savunma Bakanlığının ve CIA’in doktorlarına, “kötü sorgulama” tekniklerine iştigal etmelerini emrettiğini iddia ediyor.

Raporda terör şüphelilerinin basınçlı su ile sorgulanmaları sırasında CIA’in tıbbi personelinin orada oldukları ve doktorlardan, doktor-hasta gizliliğini ihlal etmelerinin istendiği iddia ediliyor.

Raporda ayrıca doktorlardan açlık grevinde olan hastaları zorla beslemelerinin beklendiği iddia ediliyor.

Rapordaki bir diğer iddiaya göre CIA, önceden ABD askeri birliklerini işkenceye karşı direnmek için eğiten bir psikologla anlaşma yaptı.

Psikoloğun bulgularından yararlanarak CIA, “umutsuzluğa sebep olmaya” ve ayrıca şüpheliyi “psikolojik açıdan altüst etmeye” yönelik “gelişmiş bir sorgulama” tasarladı.

Guardian’a konuşan Columbia Üniversitesi’nde onursal Tıp profesörü olan ve söz konusu özel görev komitesinin üyesi olan Dr. Gerald Thomson, “ulusal güvenlik adına ordunun o akdi hükümsüz kıldığı ve hekimlerin ordunun ajanları haline dönüştürüldükleri açık” dedi.

Savunma Bakanlığının sözcüsü Yarbay J. Todd Breasseale, suçlamaları inceledikten sonra NBC News’a yaptığı açıklamada, suçlamaların “tümüyle absürd” olduğunu söyledi.

Medical Daily’ye konuşan Pentagon sözcüsü Mark Wright, raporun ispatlanmamış sonuçlar içerdiğini belirtti.

Ordunun, ABD Kongresi’nin Küba’daki gözaltı merkezini kapatmasını istediğini belirten Wright, Başkan Obama’nın söz konusu gözaltı merkezini kapama yönündeki hedefini desteklediklerini belirtti. (TNY)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir