• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
Batman Valisi çiftçileri uyardı: Anız yangınlarını bitirin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Valisi Ekrem Canalp, haziran ayı ve son 6 ay içerisinde Batman genelinde gerçekleştirilen asayiş faaliyetlerine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen basın toplantısında, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kaba ve İl Jandarma Komutanı Adem Taşkın da hazır bulundu.

Geçen yıl haziran ayında mal varlığına karşı 277 suç işlenmişken bu sayının yüzde 31 azalma meydana geldiğini belirten Canalp, bu sayının 191'e düştüğünü aktardı. Canalp, her iki yılın ilk 6 ayını kıyasladıklarında ise yüzde 36'lık bir düşüşün olduğunu gördüklerini kaydetti.

İş yerinden ve kurumlardan hırsızlık vakalarında yüzde 59 bir azalmanın yaşandığını dile getiren Canalp, evden hırsızlıklarda yüzde 36, yan kesicilik suçlarının da yüzde 52 azaldığını kaydetti.

Yüzde 88 olan asayiş olaylarını aydınlatma oranlarının yüzde 90'a çıktığını vurgulayan Canalp, geçen sene ilk 6 ayda mahkemelerce aranan 2 bin 390 kişi yakalanmışken bu senenin 6 aylık döneminde ise yüzde 61'lik bir artışla 3 bin 839'a yükseldiğini söyledi.

Narkotik olaylarındaki sonucun da memnuniyet verici olduğunu belirten Canalp, 2024 yılının ilk 6 ayında müdahale edilen olay sayısı ile 2023 yılı kıyaslandığı zaman arada yüzde 93'lük bir artışın meydana geldiğini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Geçtiğimiz haziran ayında 146 olaya müdahale edildiğini belirten Canalp, bu haziran ayında adliyeye intikal ettikleri kişi sayısının da 132 olduğunu aktardı.

Uyuşturucu satıcılığı yapan 14 şüphelinin de adli makamlara intikal ettiğini ifade eden Canalp, geçtiğimiz haziran ayında uyuşturucu satıcılığı yapan ve mahkemelerce haklarında tutuklama kararı verilen kişi sayısının 12, bu haziran ayında da bu sayının 16 olduğunu kaydetti.

2024 yılı başından bu yana uyuşturucu satıcılığı yapmaktan adli işlem yapılan kişi sayısının 127 olduğunu belirten Canalp, bu şahısların tutuklanarak cezaevine gönderildiğini söyledi.

Siber suçlarla ilgili de önemli bir mesafe kat ettiklerini belirten Canalp, haziran ayı içerisinde toplam 109 adli işlem yapıldığını, 9 kişinin de tutuklandığını ifade etti.

Vali Canalp, 2024 yılı başından itibaren 6 aylık dönem içerisinde müstehcenlik, bilişim ve banka sistemleri aracılığıyla banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması gibi sanal ortamda işlenmiş olan suçlara karışan toplam 101 şüpheli şahsın tutuklandığını belirtti.

Bu ay içerisinde anız yakan 32 kişiyi tespit ettiklerini dile getiren Canalp, bu şahıslara 674 bin lira idari para cezası kestiklerini aktardı. Anız yakan çiftçileri ayrıca 5 yıl süreyle tarımsal desteklerden de men ettiklerini ifade etti.

"Anız yangınlarını bitirin"

Çiftçilere uyarılarda bulunan Canalp, "Batman'da ve Türkiye'nin değişik vilayetlerinde anız yangını genel bir problemdir ve yıllardan beri devam ediyor. Artık bizim gündemimizden bu anız yangını işini bitirmemiz gerekiyor. Anız yakmamamız gerekiyor. Yakılan her anız ya bir orman yangınına başlangıçtır ya da şehirlere ve köylere sirayet edecek bir yangın demektir. Yakılan her anız aynı zamanda toprağın üzerindeki canlı metabolizmalarında hayatiyetini sona erdiren ve toprağında bereketini sonlandıran bir faaliyettir. Bundan vaz geçmeniz gerekiyor. Bütün çiftçilerimizi bir kez daha uyarmak istiyorum anız yangınlarını bitirin." dedi.

"Kamu sağlığı riski oluşuyor"

Anızları yangını aynı zamanda kamu sağlığı anlamında da büyük bir risk oluşturduğunu belirten Canalp, şöyle devam etti:

"Çünkü anız yangını yaktığınız zaman civardaki bütün ilçelerin, şehirlerin ve beldelerin üzerine yanık karbondioksit ve karbon monoksit gazları çöküyor. Bu havanın uzun süre solunmasından dolayı kamu sağlığı riski oluşuyor. Uzun vadede insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilen bir eylem olabilmektedir."

Vali Canalp, Bu haziran ayı içerisinde Batman-Diyarbakır karayolu üzerinde bir tırda 19 kilogram, bir araçta ise 9 kilogram uyuşturucu maddesi ele geçirildiğini söyledi.

Terörle mücadele de ise 32 olaya müdahil olduklarını belirten Canalp, haziran ayı içerisinde 7 PKK elemanının etkisiz hale getirildiğini söyledi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir