• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
Direksiyon eğitmenlerinden uzun yola çıkacaklara uyarı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'daki direksiyon eğitmenleri, kazaların en aza inmesi ve uzun yolda araç kullanma konusunda uyarılarda bulunarak sürücülere hayati öneme sahip tavsiyeler verdi.

Yola çıkmadan önce ilk olarak araç bakım ve kontrollerinin yapılması gerektiğini belirten direksiyon eğitmeni Ahmet Güzel, yorgunken asla uzun yolculuğa çıkılmaması gerektiğini ifade etti.

Ahmet Güzel

"Arada mola verilmelidir"

Yaz aylarında insanların tatile çıkmalarının arttığını ve bundan dolayı trafikte yoğunluğun yaşandığını dile getiren Güzel, "Uzun yola çıkacak olan araç sürücüleri öncelikle araçlarının periyodik bakımlarını yapmaları gerekiyor. Bakımları yaptıktan sonra çıkacağı yolun süresini ve dinlenme süresini belirlemesi ve mutlaka arada mola vermesi gerekiyor. Sürücü yorulduğunda ara ara dinlendikten sonra ve kendini iyi hissediyorsa yola çıkması lazım. Çünkü bütün dikkatinin açık olması gerekiyor." dedi.

"Yorgunken araç kullanılmamalı"

Dikkat dağınıklığı varsa sürücünün kesinlikle yola çıkmaması gerektiğine dikkat çeken Güzel, şöyle devam etti:

"Bu şekilde dikkat edildiğinde daha fazla kazaların önüne geçebiliriz. Ayrıca yorgunken, kendini iyi hissetmediğinde ve algıları da kapalıysa sürücünün kesinlikle araç kullanmaması gerekiyor. Sürücünün dikkati dağılmışsa yola konsantre olamaz. Araç kullanırken bütün dikkatin toplanması gerekiyor. Çünkü odak noktasının araba olması gerektiği için yorgunluğunu tamamen atması ve dinlenmesi gerekiyor. Yola uzun süre bakmak gözleri yorar. Bundan dolayı arada ya dinlenmesi ya da yedek şoförle değişim yapması gerekiyor."

Özellikle yaz aylarında ve havaların sıcak olmasından dolayı insanların araç sürerken daha gergin olabildiğini belirten bir diğer direksiyon eğitmeni Şule Özbayhan, kazaların en büyük nedeninin ise aşırı hız ve dikkat dağınıklığından kaynaklandığını söyledi.

Şule Özbayhan

"Kurallara uyulmaması herkesi tehlikeye atar"

Sürücülerin uzun yola çıkmadan önce araçlarının periyodik bakımlarını yapmaları gerektiğini hatırlatan Özbayhan, "Motor, yağ, hava filtreleri ve lastikler çok önemlidir. Yaz aylarında özellikle asfaltın erimesi de kazalara neden olabiliyor. Olası kazaların olmaması için kurallara göre geçiş üstünlüğüne dikkat etmeleri gerekiyor. Kurallara uyulmaması halinde sürücü en başta hem kendi canını hem de başka insanların canını tehlikeye atar." dedi.

"Yorgun ve üzgün olmak da kazaya sebebiyet verebiliyor"

İnsanların hem canını hem de malını koruması için kurallara uymaya dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Özbayhan, "Trafikte mental yorgunlukta çok önemlidir. Sürücü yorgun ve üzgün olduğunda kazaya sebebiyet verebiliyor. Çünkü kafaları dağınık olduğundan yol kontrolü kalmıyor. Bu da kazalara sebep olabiliyor. Bundan dolayı herkes hem kendileri için hem de sevdikleri için trafik kurallarına uymalıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir