• DOLAR 32.732
  • EURO 35.451
  • ALTIN 2484.461
  • ...
Orban-Putin Moskova'da görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını devralan Macaristan'ın lideri Viktor Orban, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmek üzere Moskova'ya gitti.

Orban, ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, "barış misyonunda" olduğunu söyledi.

Putin ise görüşmede, Orban'ın AB adına konuşmasını beklediğini ifade etti.

Kremlin'de İki liderin bir araya geldiği toplantıda Putin, Orban'a "Ukrayna krı̇zı̇ konusunda görüş alışverı̇şı̇nde bulunacağımızı umuyorum. Barış önerilerimi biliyorsunuz" dedi.

Orban ise Putin'e, "Avrupa ı̇çı̇n önemlı̇ olan bazı konularda görüşlerı̇nı̇zı̇ öğrenmek ı̇stı̇yorum" diyerek, "Macarı̇stan yavaş yavaş hem Rusya hem de Ukrayna ı̇le konuşabı̇len son Avrupa ülkesı̇ olacak ve ben bu fırsatı kullanmak ı̇stı̇yorum" diye belirtti.

Rus lider Putin, Orban'la faydalı ve dürüst görüşmeler yaptıklarını ve Ukrayna krizini dindirmek için olası yolları tartıştıklarını, Orban'ın ateşkes çağrısı yaptığını belirterek, "Kiev, kazanana kadar savaşı bitirmeye hazır değil" dedi ve daha önce duyurduğu, ilhak edilen dört bölgenin Rusya'ya verilmesini içeren ateşkes anlaşmasını yeniden dile getirdi.

Putin ayrıca Macaristan'ın Avrupa Birliği'ndeki başkanlığını dikkate aldıklarını, görüşmede AB ile bağları tartıştıklarını söyledi ve Rusya-AB ilişkilerinin en düşük seviyede olduğu kaydetti.

Macaristan Başbakanı Orban ise toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Putin ile Avrupa'da barışın en önemli olduğu dönemde bir araya geldiklerini, ülkesinin, AB dönem başkanlığını yürüteceği önümüzdeki altı ayı "barış misyonu" olarak gördüğünü ifade etti.

Orban, "Moskova ve Kiev'in bakış açıları birbirinden uzak. Savaşı bitirmek için atılması gereken çok adım var ancak biz diyalogu yeniden inşa etmek için ilk adımı attık. Bu işi devam ettireceğim" dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir