• DOLAR 32.721
  • EURO 35.497
  • ALTIN 2498.239
  • ...

Haziran ayının başlarında buğday ve arpa hasadından sonra ikinci ürün olarak ekilen mısır, artan maliyetlerden dolayı yüzde 60 ila 70 civarında ekilemeyeceği belirtildi.

15-20 Haziran'da ekimine başlanılan mısırda bu yıl  için ciddi bir düşüşün yaşandığını ifade eden Öter, çiftçiye destek sağlanmadığı takdirde Mardin ovası ülkenin 3’te birini karşıladığı ürünlerden mısır, ithal dercesine gelinebileceğini vurguladı.

“Burada kaybeden sadece çiftçi olmayacak, hepimiz kaybedeceğiz”

Mardin ovasının yarsına yakın mısır ekimi olmayacağını ifade eden Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, “Bu yıl mısır için vahim bir yıldır. Yanı başında bulunduğumuz tarla geçen sene burada ikinci ürün mısır ekiliydi. Birçok tarla şu an boş vaziyettedir. Bizim ilk gözlemlerimize göre bu şekilde giderse yani çok rahat diyebiliriz ki geçen senenin yüzde 30 ila 40'ı ancak ekilir. Yani bu yıl yarısından fazla mısır ekilmeyecek. Neden ekilmeyecek? Çünkü elektrik kurumu, borçlu çiftçi borcunu ödemediği takdirde elektriğin kesileceğini açıkladı. Geçen seneki fiyatı 6 bin liraydı. Bu sene 7 bin lira da olsa nemi giderse ancak 5 bine satılır. Dönüm başına da 5-6 bin lira elektriğe gidiyor. Kısacası çiftçi, bütün ürünü satsa sadece elektrik parasına yetmez. Çiftçi de artık bu işten yoruldu. Mısır ekiminde son bir haftamız kaldı. Haziran'ın on beşinde ekim başlıyor. Temmuz'un başına kadar da bitiyor. Biz bugün Temmuz'un dördüncü günündeyiz. Bir hafta sonra ekilmeyen mısır ürünü artık verim vermez. Burada kaybeden sadece çiftçi olmayacak. Hepimiz kaybedeceğiz. Bu bölgedeki insanların yüzde doksanı tarıma bağlıdır. Türkiye'nin ikinci ürünü mısır üretiminin üçte birini yani iki milyon tonu dört ilçemiz Artuklu, Derik, Kızıltepe ve Nusaybin’de karşılıyor.” şeklinde aktardı.

Öter, “Zaten kendi mısırımız bize zorla yetiyor. Aksi takdirde, mısır açığını kapatmak için ithalat yapmak zorunda kalınacaktır. Yabancı ülkelerin çiftçileri kazanırken bizim çiftçilerimiz kaybedecek. Ayrıca mısırda ithale gidilirse yumurta fiyatı iki katına çıkacak, tavuk yemi iki katına çıkacak, süt zamlanacak, her şey zamlanacak. Türkiye olarak biz kaybedeceğiz ama bir avuç ithalat lobisi ve dışarıdaki çiftçiler kazanacak.” dedi.

“Hükümetten elektrik noktasında destek beklerken elektriğe yüzde 38 zam yapıldı”

50 yılı aşkındır GAP projesinin bitmediğine dikkat çeken Öter, “Yanı başımızda GAP kanalı bulunmaktadır. Yıllardır bu kanalda su olması gerekiyordu. 1975’te temeli atıldı, 2017'de bitti. Ancak gölet bir türlü bitirilemedi. Bitirilmiş olsaydı bugün ne elektrik problemi ne de çiftçinin kaybı olacaktı. Burada mısır üretiminde, tarımda kullanılan elektrikte hükümetimiz, devletimiz, çiftçilerimize bir elektrik desteği verse ne olur?  Bu şekilde çiftçilik yapılmaz. Bu şekilde üretim olmaz. Allah esirgesin böyle giderse çiftçi topraktan koparsa hayvancılık sektöründe ithalat yapmak zorunda kalırız.” ifadelerini aktardı.

Son olarak yetkililere çözüm için çağrıda bulunan Öter, “Şu anda devletimiz hayvancılığı geliştirmek için dışarıdan angusları, bufaloları ithal etmemek için olağanüstü destekler veriyor ama toparlanmak için artık geç oldu. Bazı şeyler kontrolden çıkınca eski haline getirmek çok zor oluyur. Lütfen, burada kritik bir hafta var. Hükümetimizden rica üstüne rica ediyoruz. Bu sene de mısırın elektrik desteği konusunda destek sağlansın. GAP projesi hızlansın ve daha sonra gerekiyorsa Tarım Bakanlığımız gerekli planlamayı yaparak bunun yerine alternatif ürün için yol göstersin.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)