• DOLAR 32.727
  • EURO 35.521
  • ALTIN 2499.949
  • ...
Malatyalı hacılar: Hac ibadeti anlatılmaz yaşanması gerekir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hac farizasını yerine getirmek için dünyanın farklı ülkelerinden kutsal topraklara giden yüzbinlerce hacı adayı yavaş yaş ülkelerine dönüyor.

Tüm Türkiye'de olduğu Malatya'dan da giden hacılar, dönmeye başladı. Malatya’da 6’sı din görevlisi toplam 189 kişiden oluşan ilk hac kafilesi, bu gece saat 03.30'da havalimanına indi. 157 kişiden oluşan ikinci kafile ile 193 kişiden oluşan 3'ncü kafile ise önümüzdeki günlerde yurda dönecek.

Birinci hac kafilesi ile birlikte kutsak topraklara giden ve kente dönen Malatya İl Müftü Yardımcısı Hasan Nacar ile hacılar, duygu ve düşüncelerini İLKHA muhabirine anlattılar. 

"Rabbim herkese nasip etsin"

Herkesin kutsal toprakları görmesi gerektiğini söyleyen Amine Akköse, "Çok şükür hayırlısıyla hac farizamızı yerine getirdik. Çok güzel geçti. Cenabı Allah herkese nasip etsin. Sizler de gidin." dedi.

"13 yıldır bekliyorduk çok şükür Allah bu sene nasip etti"

Kutsal toprak topraklara giderek hac farizasını yerine getirip döndüklerini kaydeden Ahmet Doğan, 13 yıldır beklediklerini, hayırlısıyla gidip geldiklerini söyledi.

"Çok güzel bir duygu"

Mekke ve Medine'deki tüm yerleri gezdiklerini kaydeden Tülay Ayhan, "Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) kabri, Arafat Dağı'nı ziyaret ettik. Hira Mağarası'na girdik. Rabbim herkese nasip etsin. Çok güzel bir duyguydu." dedi.

"Biraz sıkıntılı geçti ama güzel geçti"

Hacılardan Hasan Eken, "14 yıldır bekliyorduk. Biraz sıkıntılı geçti ama güzel geçti. Hiçbir yeri bırakmadık. Eşimle her yeri gezip, ziyaret ettik. Hiç anlatılmayacak bir duygu yaşadık." şeklinde konuştu.

"14 yıldır hasretle bu anı bekliyorduk çok şükür gidip geldik"

Amine Zeki Akdağ Çifti, "14 yıldır hasretle bu anı bekliyorduk. Çok şükür Rabbim şimdi bizlere nasip etti. Allah herkese nasip etsin inşallah. Çok güzel bir duyguydu. Genç iken gitmek daha iyidir." ifadelerini kullandı.

"O maneviyat dolu mekanları bırakıp gelmek çok zor"

O maneviyat dolu mekanları görmek gerektiğini kaydeden Necip Demir, "On üç yıldır bu anı bekliyordum. Oraları gerçekten görmek lazım ama terk etmek çok zor oluyor. Çünkü çok güzel ve maneviyat dolu yerler. Peygamber Efendimizin doğduğu, yaşadığı yerler. Gerçekten çok güzel." diyerek duygularını paylaştı.

"Çok güzel duygular anlatılacak gibi değil"

Suna Erkuş ise, "İki sene önce şehit olan oğlum Üsteğmen Serkan Erkuş için hiç beklemeden beni kutsal topraklara gönderdiler. Çok güzel duygular anlatılacak gibi değil. Rabb'im tekrar nasip etsin inşallah. Çok güzel bir şey. Hepinizin gidip görmesini isterim. Başta Gazze olmak üzere mazlum İslam coğrafyasındaki Müslümanlara ve ailemize dua ettik." dedi.

"Yoğun bir şekilde değerlendirdik"

Hac farizası görevini yoğun bir şekilde değerlendirdiklerini ve kendilerine zamanın yetmediğini söyleyen Niyazi Erkuş, "Hayırlısıyla hacca gidip grldik. Yoğun bir şekilde değerlendirdik. Zaman yetmedi yani. İnanılmaz bir maneviyat var. Her yer insanı duygulandırıyor. Çok güzel geçti, herkesin oraya gelip görmelerini isteriz." ifadelerini kullandı.

"Gençken gitmek daha iyidir"

15 yıldır bu anı beklediklerini belirten Zeynep Tutlu, "15 sene bekledikten sonra çok şükür ismim çıktı. Gidip hac farizamı yerine getirdim. Yaşadıklarımız gerçekten anlatmakta bitmez, yaşamak lazım. Allah herkese genç iken nasip etsin İnşallah." dileğinde bulundu.

"Gitmek heyecanlıydı. Gelmek de çok zordu"

Refika Baydoğan, "16 yıldır bekliyorduk. Çok güzel bir duygu. Rabbim herkese bu güzel duyguyu nasip etsin. Mescidi Nebevi'ye gittik. Maneviyatımızı yaşadık. 5 günden sonra Mekke'ye gittik. Kâbe'yi doyasıya tavaf ettik. Maneviyatımızı yükselttik. Hira'ya Mağarasına girdik. Namaz kıldık. Çok güzel bir duygu. Gitmek heyecanlıydı. Gelmek de çok zordu. Bırakıp geldik. Rabbim bir daha nasip eder inşallah. Gazze'de, Filistin'de çocuk katliamlarına kahrolsun dedik. Hep beraber dua ettik. Çocuklarımıza dua ettik." şeklinde konuştu.

"Bizi kutsal topraklarda kendi beytinde misafir ettiği için, Rabbimize ne kadar hamd etsek azdır"

İl Müftü Yardımcısı Hasan Nacar ise, şunalrı söyledi:

"Elhamdülillah bu yıl kutsal topraklara Malatya'mızdan hacılarımızı götürmek üzere Cenabı Hak bize böyle bir görev lütfetti. 25 Mayıs'ta toplamda 189 hacı adayı ve 6 görevlimiz ile birlikte Kabe-i Muazzama'ya gittik. Medine-i Münevvere'yi önce ziyaret ettik. Sonra hac vazifesi için Mekke-i Mükerreme'ye geçtik. Orada Elhamdülillah hacılarımız da gayet güzel bir manevi coşkusu yüksek bir hac vazifesini ifa ettik. Elhamdülillah herhangi bir kaza, bela, sıkıntı, hastalık olmadan toplu olarak da bu sabah itibariyle saat 03.30'da havaalanına indik. Hacılarımız son derece mutlu, son derece memnunlar. Bizi kutsal topraklarda kendi beytinde misafir ettiği için, Rabbimize ne kadar hamd etsek azdır. Oraya gitmeyi arzu eden milyonlar var. Cenab-ı Allah, herkese böyle güzel sağlık, afiyet içerisinde, hac vazifesini yapmayı nasip eylesin diyorum. Bizler giderken de Malatya birinci kafile olarak gittik. Dolayısıyla şu anda da ilk olarak birinci kafile olarak dönmüş olduk. Elhamdülillah. İkinci kafilemiz de pazar günü gelecek. Üçüncü kafilemizde daha sonra gelecek İnşallah." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir