• DOLAR 32.665
  • EURO 35.564
  • ALTIN 2511.529
  • ...
Dede mesleği olan demirciliği 50 yıldır sürdürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şırnak'ta ata mesleği olan demircilik işini 50 yıldır 20 metrekarelik dükkânda yapan Mustafa Atınç, mesleğinin unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Demircilik yaparak 4 çocuğunu üniversiteye gönderen demirci ustası Atınç, teknolojinin ilerlemesi ile mesleğinin yok olmayla karşı karşıya olduğunu söyledi.

İş yerinde yaklaşık 40 çeşit alet ürettiğine vurgu yapan Atınç, "Dedem 1940 yılı civarında bu işe başladı. Ondan sonra babam bu işi yapmaya başladı. Oda 60-70 yaşına kadar bu mesleği yaptı. 1974 yılından bu yana ben yapıyorum bu işi. Genelde balta, kazma, karga, orak en çok aldığımız siparişler. Bunların haricinde 40 çeşit malzeme yapabiliyorum." dedi.

"Bu iş ile ailemi geçindiriyorum, işlerimiz elhamdülillah çok iyi"

Günümüz gençlerinin bu tür mesleklere yönelmediğinden yakınan Atınç, yaptığı mesleğin devam etmesini istediğini ama artık kimsenin bu işi yapmak istemediğini kaydetti.

Atınç, "Mesleğin devam etmesini istiyorum. Ama şu an çocuklarım bu mesleği yapmıyor. Başka işlerde çalışıyorlar. Bu işi yapamıyorlar. Bu mesleği yapanlar ne yazık ki çok az kişi kaldı. Ben bu iş ile ailemi geçindiriyorum. İşlerimiz elhamdülillah çok iyi." ifadelerini kullandı.

"Keşke yaptığım meslek devam etseydi"

10 çocuğunun olduğunu ve demircilik yaparak 4 çocuğunu üniversiteye göndererek okuttuğunu anlatan demir ustası Atınç, teknolojinin ilerlemesi nedeniyle yaptıkları ürünlere fazla rağbet olmadığını dile getirdi.

Atınç, "10 çocuğum var, 4'ü üniversite okudu. Evlenen çocuğum oldu, bekâr olanlar da evde benimle birlikte yaşıyorlar. Bu meslek sayesinde çocuklarımı okutabildim. Keşke yaptığım meslek devam etseydi. Ne yazık ki kimse yapamıyor. Çocuklarım bu işi yapmıyorlar. Başka işi tercih ediyorlar. Mesleğimiz zor bir meslek. Teknolojinin ilerlemesi ile yaptığımız ürünleri de çok fazla satamıyoruz." dedi. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir