• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İran`da işgalin yıldönümü gösterileri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
1979 yılında ABD Büyükelçiliği’nde çalışanların rehin alınmasıyla yaşanan büyük rehine krizinin yıldönümünde binlerce kişi eski elçilik binası önünde gösteri yaptı.

Terkedilmiş olan ABD Büyükelçiliği binasını "kuşatan" İtanlılar "Amerika`ya ölüm" sloganları attı. Yürüyüşe katılanlar ayrıca İsrail karşıtı sloganlar da attı.

İran Genelkurmay Başkanlığı tarafından pazar günü yayınlanan bildiride “ABD eskiden olduğu gibi İran halkının bir numaralı düşmanı olmaya devam etmektedir” denildi.

İran’da radikaller Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ABD ve batılı müttefiklerine karşı izlediği ılımlı politikayı ve yeni nükleer görüşmeleri eleştiriyor.

Gösteriler öncesinde öğrencilerle biraraya gelen ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney, aralarında ABD’nin de bulunduğu p5+1 ülkeleri ile devam eden nükleer görüşmelerden zararlı çıkmayacaklarını ancak iyimser olmadığını söyledi. Hamaney, “Görüşmelerin İran’ın beklediği sonuçları sağlayacağını sanmıyorum” dedi.

İran’da Humeyni taraftarı olan öğrenciler 4 Kasım 1979 günü ABD elçiliğini basmış, elçilikte bulunan 63 kişiyi rehin almıştı. Öğrenciler ABD’de kanser tedavisi gören devrik İran şahının teslim edilmesini istiyorlardı. Böylece ABD ile İran arasındaki rehine krizi başlamış oldu.ABD İran’a karşı uluslar arası alanda siyasi ve ekonomik baskı yaparak bu sorunu çözmeye çalıştı. Hatta başarısız bir de rehine kurtarma operasyonu düzenlendi.

444 gün süren rehine krizi sadece ABD – İran ilişkilerini hala onulmayan bir şekilde yaralamakla kalmadı, olanları yakından izleyen Saddam Hüseyin sekiz yıl sürecek İran-Irak savaşını başlattı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir