• DOLAR 32.665
  • EURO 35.564
  • ALTIN 2511.529
  • ...

Batman'da yayın yapan 14 yerel gazete, 'tasarruf tedbirleri' kapsamında kamu kurumlarının aboneliklerini iptal etmesine tepki göstererek birinci sayfalarını siyah manşetle çıkardı.

Verilen kararın yerel basını kapanma aşamasına getireceğini, her geçen gün küçülmeye gittiklerini belirten yerel gazete sahipleri, tasarruf tedbirlerinin yerel basına büyük bir darbe vuracağını söyledi.

Tasarruf tedbirlerinin yerel basınla ilgili maddesinin ivedilikle gözden geçirilerek söz konusu hatadan dönülmesini isteyen yerel gazete sahipleri, herkesi Batman'ın sesi olan yerel basına sahip çıkmaya çağırdı.

Ercan Arslan

"Ne zaman bir tasarruf tedbiri çıksa ilk darbe yerel basına vuruluyor"

Tasarruf tedbirleriyle yerel basına Türkiye genelinde ağır bir darbe vurulduğunu ifade eden Medya Gazetesi sahibi Ercan Arslan, "Resmi kurumlar daha önce gazetelere abonelik ve reklam desteği sunuyordu. Son yayınlanan tasarruf tedbirleriyle beraber 'Kesin' ibaresi kullanılarak yürürlüğe girdi. Bununla beraber Batman özelinde kurumlar aboneliklerini ve reklam desteklerini çektiler. Ne zaman bir tasarruf tedbiri çıkarılsa ilk darbe yerel basına vuruluyor." dedi.

"Kepenk kapatmak zorunda kalacağız"

"Tasarruf edilecek o kadar çok şey var ki maalesef ilk önce basından başlanılıyor" diyerek tepkisini gösteren Arslan, "İlk aklımıza gelen şu; yerel basının sesi kesilmek mi isteniyor? Daha önce 10'a yakın çalışanımız vardı ve bu sayı 5'e, 4'e düştü ve yarın hiç çalışanımız olmayacak ve kepenk kapatmak zorunda kalacağız. Batman'da yayınlanan 14 gazete tek bir başlıkla kamuoyuna bir duyuru şeklinde çıktı. İçeriğinde ise Batman Belediyesinin ve Batman Valiliğinin uygulamış olduğu tasarruf tedbirleri nedeniyle kamu kurumlarımızın gerçekleştirmiş olduğu çalışmaları kamuoyuyla paylaşmadığımız için özür dileyerek tepkisel bir çalışmamız oldu." ifadelerini kullandı.

Osman Seyrek

"Yerel basında tasarruf olmaz"

Tasarruf tedbirlerine tepki olarak Batman'da 14 yerel gazetenin tek manşette basım yaptığını belirten Manşet Gazetesi sahibi Osman Seyrek, "Tek amacımız tek sesle sesimizi duyurmaktır. Çünkü son aylarda hükümetin tasarruf tedbirleri kapsamında yerel basına uygulamış olduğu bir nevi ambargo bizleri zor durumda bırakıyor. Çalışan sayılarımızda ciddi bir düşüş yaşandı ve daha da yaşanmaya devam ediyor. Böyle devam ederse yerel gazeteler bitme noktasına gelecektir. Yerel basında tasarruf olmaz. Çünkü yerel basın olmadan ulusal basın da olmaz. Yerel basın kentin dinamiği, sesi, kulağı, dili ve her şeyidir. Bu anlamda tüm kurumların yerel basına sahip çıkması gerekmektedir." diye konuştu.

Cebrail Uyanık

"Halkın sesi kısılmasın"

Yaklaşık iki aydır uygulanan tasarruf tedbirleri genelgesinde yerel basın aboneliklerinin iptal edildiğini ifade eden Tarafsız Gazetesi sahibi Cebrail Uyanık ise şunları söyledi:

"Genelgede kesinlikle abone olunmasın ibaresi var. O ibarenin acilen kaldırılmasını talep ediyoruz. Eğer bu madde kaldırılmazsa Batman'daki ve birçok ildeki yerel gazeteler kapanacaktır. 14 gazete olarak tepkimizi verdik ve bu tepkimizin daha da artacağını belirtmek istiyoruz. Siyasilerimizden, bürokratlarımızdan, milletvekillerimizden ve tüm sivil toplum kuruluşlarından bu konu ile ilgili destek bekliyoruz. Basın herkese lazım ve halkın sesi kısılmasın." (İLKHA)