• DOLAR 32.665
  • EURO 35.564
  • ALTIN 2511.529
  • ...
Türkiye ile Suudi Arabistan ortak üretim için anlaşma imzaladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET BOZDAŞ - Suudi Arabistan'ın devlet savunma şirketi SAMI, Türkiye'nin savunma şirketleriyle ortak üretim projeleri üzerinde çalışacak. Bu bağlamda, Suudi Arabistan, ASELSAN ve Baykar ile işbirliği yapmayı planlıyor.

DW Türkçe'de yer alan habere göre SAMI, Türkiye'nin savunma şirketleri ile yerinde üretim olanaklarının araştırılmasını içeren üç ayrı mutabakat zaptı imzaladı. Şirketin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamaya göre, SAMI, insansız hava aracı üreticisi Baykar için Suudi Arabistan'da üretim kapasitesi oluşturacak ve Baykar'a ürün geliştirecek. ASELSAN ile yapılan benzer bir anlaşma çerçevesinde, iki şirket Suudi Arabistan'da ortak savunma teknolojileri geliştirmek için işbirliği yapacak. Ayrıca, SAMI, küresel uzay sektörüne hizmet edecek yeni teknolojiler geliştirme amacıyla Türk uzay şirketi Fergani ile de bir ön anlaşma imzaladı.

Bu niyet beyanı niteliğindeki anlaşmalar, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman el-Suud ve Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün'ün katılımıyla imzalandı. Görgün, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "İki tarafın uzun vadeli stratejik ortaklık konusunda uzlaşı içinde olduğunu görmekten çok memnun olduk. İki ülkenin şirketleri bu imzalarla güçlerini birleştirmek için önemli bir adım attı" dedi.

Savunma Bakanı Suud ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye'nin büyük savunma şirketlerinin CEO'ları ile Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu çerçevesinde işbirliği olanaklarını görüştüklerini belirtti. Bakan Suud, 2 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Beştepe'de bir görüşme gerçekleştirmiş ve ayrıca mevkidaşı Yaşar Güler ile de ayrı bir toplantıda bir araya gelmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir